Deprecated: mb_convert_encoding(): Handling HTML entities via mbstring is deprecated; use htmlspecialchars, htmlentities, or mb_encode_numericentity/mb_decode_numericentity instead in /home/927471.cloudwaysapps.com/cfqzktfxqf/public_html/wp-content/plugins/super-cool-ad-inserter/inc/scaip-shortcode-inserter.php on line 37
În a doua jumătate a lunii aprilie, românii care lucrează atât în sectorul public, cât și în cel privat vor beneficia de o minivacanță de patru zile, datorită sărbătoririi Paștelui.
Ziua de 18 aprilie, adică vinerea dinaintea Paștelui, va fi o zi liberă, marcată de Vinerea Mare. De asemenea, ziua de 20 aprilie va coincide cu Paștele Ortodox și va fi liberă, întrucât pică duminică. A doua zi de Paște, 21 aprilie, este de asemenea considerată zi liberă, conform informațiilor obținute de la surse precum zf.ro și Mediafax.
Conform Codului Muncii, în anul 2025 românii vor beneficia de 17 zile de sărbătoare legală. Dintre acestea, 13 zile vor cădea în timpul săptămânii, având în vedere că patru dintre zilele nelucrătoare coincid cu weekend-ul. Astfel, angajații care au un program standard de lucru de luni până vineri vor avea parte de doar 13 zile libere.
Zilele
Zilele libere care sunt programate pentru anul 2025 includ:
- 18 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
- 20 – 21 aprilie (duminică și luni) – Paștele
- 1 mai (joi – Ziua Muncii)
- 8 – 9 iunie (duminică și luni) – Rusalii
- 15 august (vineri – Sfânta Maria)
- 30 noiembrie (duminică – Sfântul Andrei)
- 1 decembrie (luni – Ziua Națională a României)
- 25 și 26 decembrie (joi și vineri – prima și a doua zi de Crăciun)
Compensarea
Angajatorii care au salariați muncind în zilele de sărbătoare legală sunt obligați să ofere compensații. Conform legislației actuale, angajații au dreptul la o compensare cu timp liber în termen de 30 de zile. Dacă acest lucru nu este posibil, angajații pot solicita un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.
De asemenea, angajatorii care nu respectă aceste reglementări și nu oferă timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu compensează munca depusă în acele zile se pot confrunta cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Pentru mai multe detalii, consultați sursa: [Mediafax](https://www.zf.ro/)