panait cerna.jpg
panait cerna.jpg

Panait Cerna, un renumit scriitor originar din comuna Cerna, județul Tulcea, s-a născut pe 25 septembrie 1881. El a moștenit numele tatălui său, care era învățător.

După absolvirea școlii primare în localitatea natală, el a urmat Liceul „Nicolae Bălcescu” din Brăila, oferind meditații pentru a se întreține. Studiile superioare le-a făcut la Facultatea de Fizico-chimice și Filosofie din cadrul Universității din București, iar în 1906 a obținut diploma de licență în filosofie. Mai târziu, el a călătorit în străinătate pentru a învăța prin intermediul unei burse de studii în orașele Berlin și Leipzig, intervenția lui Titu Maiorescu fiind crucială pentru obținerea bursei.

În Germania, el a obținut magna cum laude și a lucrat o vreme ca funcționar și profesor suplinitor. Cerna a debutat ca scriitor în 1897, cu o traducere după Nikolaus Lenau, semnând pentru prima dată cu numele Panait Cerna.

A publicat mai multe poezii și a colaborat la mai multe publicații precum „Semănătorul”, „Viața Românească”, „Floare Albastră”, „Convorbiri Critice”, „Românul”, „Adevărul Literar și Artistic”, „Convorbiri Literare”, „Ovidiu” și „Revista Modernă”. Scrierile sale au fost apreciate de către mari critici literari precum N. Iorga, M. Dragomirescu sau T. Maiorescu. Cerna a murit în Germania, la Leipzig, pe 26 martie 1913, la vârsta de doar 32 de ani. Biblioteca Județeană din Tulcea îi poartă numele și amintirea sa rămâne vie aici.

Sursa

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.