Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a lansat, miercuri, unul din cele trei proiecte cu finanţare europeană prin care în Deltă se vor decolmata canale cu o lungime totală de circa 150 de kilometri.
Prin proiectul „Îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice din habitatele naturale acvatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversităţii şi a resurselor halieutice – complexele lacustre Gorgova-Uzlina şi Roşu-Puiu”, se vor adânci cu aproape 50% opt canale cu o lungime totală de 34,069 kilometri.
„Implementarea acestor proiecte va rezolva extrem de puţin din necesarul Rezervaţiei. Or lucrările de decolmatare nu înseamnă doar, ştiu eu, apă pentru turişti, înseamnă acces la localităţi, ceea ce e mai mult decât necesar pentru locuitorii Deltei, pe lângă atribuţia de bază a ARBDD, aceea de conservare a biodiversităţii”, a afirmat, în timpul prezentării, managerul proiectului, Viorica Bâscă.
Ea a mai spus că până în prezent în cadrul celor trei proiecte europene s-au realizat deja proiectele tehnice necesare derulării lucrărilor de decolmatare.
La rândul lui, preşedintele Clubului bărci motoare din Delta Dunării, Marian Filimon, a declarat pentru AGERPRES că în momentul de faţă mai multe zone din rezervaţie sunt impracticabile.
„La cote joase, canalul Uzlina este impracticabil şi se pot distruge foarte uşor motoare. În multe cazuri, bărcile rămân suspendate. Pe canalul Litcov, în octombrie, bărcile nu au putut glisa. Între Puiu şi Roşuleţ nu se poate glisa din cauza cotei foarte mici. Anul acesta, nivelul Dunării a fost foarte jos”, a afirmat Filimon.
De asemenea, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac, a apreciat eforturile ARBDD, dar a amintit necesitatea întocmirii unui studiu care să arate zonele care trebuie decolmatate cu prioritate.
„Nu există un studiu de modelare hidraulică a Deltei şi nu ştim unde să decolmatăm. Sunt canale pe care poate ar fi mai bine să nu le decolmatăm”, a menţionat preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.
Directoarea executivă a ARBDD, Viorica Bâscă a amintit că studiul de modelare hidraulică a Deltei este în stadiul de elaborare.
„Studiul poate da o prognoză şi pot fi planificate acest gen de lucrări, dar când s-au iniţiat aceste proiecte de decolmatare s-a mers pe necesităţi. Proiectul privind studiul de modelare hidraulică este în stadiul de elaborare”, a precizat directoarea executivă a ARBDD.
Proiectul „Îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice din habitatele naturale acvatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversităţii şi a resurselor halieutice – complexele lacustre Gorgova-Uzlina şi Roşu-Puiu” are un buget total estimat de 14,2 milioane de lei, se derulează în parteneriat cu Institutul Naţional Delta Dunării, Tulcea, şi Universitatea Dunărea de Jos, Galaţi, şi este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. AGERPRES