Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a propus anul acesta de două ori ministerului de resort majorarea tarifelor de acces în rezervaţie, a declarat joi, în timpul unei conferinţe de presă, guvernatoarea Deltei, Atena Groza.

Ea a mai spus că doreşte să discute cu reprezentanţii Direcţiei Silvice pe tema taxei de 5 lei de persoană percepută de această instituţie pentru accesul vizitatorilor în pădurea Letea, după împrejmuirea zonei strict protejate printr-un proiect european realizat în urmă cu aproape zece ani, scrie Agerpres.

„Nu ştiu dacă este firesc să existe două moduri de tarifare pentru acelaşi tip de activităţi. Pentru turist, este neplăcut să plătească de două ori tarif, o dată când intră în rezervaţie, apoi când intră în alte zone din rezervaţie”, a menţionat guvernatoarea Rezervaţiei, în timpul unei conferinţe de presă organizată în cadrul proiectului „Conservarea pădurii Caraorman”.

Până la discuţiile cu reprezentanţii Direcţiei Silvice, Atena Groza a refuzat să prezinte propunerea instituţiei pe care o conduce pentru pădurea Caraorman, dar a menţionat că de la începutul anului a propus de două ori ministerului de resort majorarea tarifelor de acces percepute vizitatorilor Deltei.

„Este firesc să crească pentru că este un tarif redus. Problema este că această creştere se face prin ordin de ministru. A fost o propunere făcută în vară, apoi în toamnă, dar din cauza schimbărilor şi a contextului politic nu s-a finalizat. Sperăm ca la începutul anului viitor să avem noile tarife”, a menţionat guvernatoarea rezervaţiei.

ARBDD a propus ca tariful de acces în Deltă să crească de la 5 lei la 10 lei pe zi, de persoană, de la 15 lei la 30 de lei de persoană, pe săptămână, şi de la 30 de lei la 100 de lei, de persoană, pe an.

Guvernatoarea Deltei a amintit că doreşte restricţionarea accesului turiştilor în zonele strict protejate din rezervaţie şi a precizat că în perioada următoare ARBDD va scoate la licitaţie studiul de evaluare a capacităţii de suport turistic a Deltei şi a plajelor sălbatice.

„Ne dorim o descriere foarte clară a modului de desfăşurare a turismului pe plajele de la Sulina şi Sfântu Gheorghe, astfel încât să fie foarte clar numărul de turişti permişi, modul în care se poate face turism acolo, cu sau fără umbreluţe, cu sau fără servicii de restaurant, ţinând cont de istoria locului şi de modul în care au fost utilizate plajele până acum”, a mai spus guvernatoarea Atena Groza.

La fel ca în cazul pădurii Letea, proiectul „Conservarea pădurii Caraorman” a fost realizat din fonduri europene, a avut în vedere împrejmuirea cu un gard a zonei, achiziţia a trei oboare pentru animale, refacerea a patru porţi de acces, realizarea a patru pichete pentru stingerea incendiilor şi achiziţia unui tractor pentru trasarea unei benzi antiincendiu.

Bugetul proiectului realizat în parteneriat cu asociaţia Danubiu a fost de 9.283.461,89 lei.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.