În urmă cu câteva zile, Camera Deputaţilor a aprobat legea prin care sistemul de alimentare cu apă al satelor Gorgova şi Partizani sunt transferate din administrarea Administrației Apele Române în domeniul public al comunei Maliuc. Iniţiativa legislativă a fost înaintată de către parlamentarii de Tulcea, în vara trecută.
Povestea investițiilor care ar fi trebuit să aducă apa potabilă la robinetele din casele locuitorilor din Delta Dunării a început în urmă cu 20 de ani. Instalațiile au fost realizate în timp, cu bani de la guvern sau cu fonduri europene sau de la Banca Mondială.
Pentru Gorgova şi Maliuc, lucrările s-au terminat în 2008 şi au recepţionate final în 2012, fiind date spre administrare Apelor Române Dobrogea Litoral. Scopul acestei legi este trecerea sistemului de alimentare în domeniul primăriei, cu intenţia de a accesa fonduri de reabilitare şi dezvoltare deschise autorităților locale, dar şi pentru că acest serviciu este unul de interes strict local (beneficiari – aproximativ 1000 de locuitori din cele două sate).
Proiectul a fost aprobat în Camera Deputaţilor cu 239 de voturi. Singurul grup politic care s-a abţinut a fost cel al Uniunii Salvaţi România, formaţiune politică care nu are, de altfel,  reprezentant de Tulcea în Parlament.
La solicitarea noastră, USR Tulcea a motivat poziţia politică a colegilor din legislativ:Deputații USR susțin trecerea celor două alimentări cu apă de la Gorgova și Partizani în proprietatea autorității locale, însă nu printr-o lege neconstituțională. Abținerea deputaților USR la votul pe legea privind trecerea unor bunuri imobile din domeniul public al statului și din administrarea Administrației Naționale „Apele Române” – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral în domeniul public al comunei Maliuc este bazată pe avizul negativ al Consiliului Legislativ, emis în data de 26.07.2017, prin care Consiliul subliniază caracterul neconstituțional al inițiativei legislative” , se arată în punctul de vedere transmis de USR Tulcea.
În avizul negativ – dar consultativ – Consiliul Legislativ opinează juridic că acest transfer nu se poate face prin lege, ci printr-o hotărâre de guvern.
Prin urmare, este posibil ca, odată trimisă spre promulgare, președintele să decidă sesizarea Curții Constituționale cu privire la această lege, singura în măsură să decidă dacă prevederile textului sunt în acord cu legea fundamentală.
Trebuie spus însă că există și un proiect de hotărâre de guvern cu același conținut. La 25 septembrie 2017 (când legea intrase deja în parcursul de aprobare parlamentar), Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a publicat, spre consultare publică pentru 10 zile, un proiect de HG care legifera acest transfer. Acesta se regăsește și acum pe site-ul ministerului, dar nu se știe de ce nu a mai intrat în ședință de Guvern pentru aprobare. Rămâne, probabil, ca rezervă constituțională.

 

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.