No Result
View All Result
No Result
View All Result
joi, martie 30, 2023
  • Login
Ora de Tulcea
  • Viața de zi cu zi
  • Local
  • Eveniment
  • Politică
  • Învățământ
  • Timp liber
  • Sport
No Result
View All Result
Ora de Tulcea
No Result
View All Result
Home AZI IN STIRI

Ambasadoarea Franţei: „La Cetăţuia am simţit istoria de mii de ani sub picioare”!

byAdrian Vasile
iunie 2, 2019
inAZI IN STIRI
0
Ambasadoarea Franţei: „La Cetăţuia am simţit istoria de mii de ani sub picioare”!
22
SHARES
109
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Excelența Sa, Michèle RAMIS, Ambasadorul Republicii Franceze în România, alături de doamna Hélène ROOS, Director al Institutului Francez din România au ajuns în această după-amiază la Luncaviţa pentru a vizita, alături de dr. Cristian Micu, directorul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ,,Gavrilă Simion” din Tulcea şi Ştefan Ilie, primarul comunei Luncaviţa, una dintre cele mai vechi aşezări umane din Dobrogea şi anume situl Cetăţuia, 4300 î.Ch. Programul de cooperare româno-francez finanţează, printre altele, un proiect de cercetare arhologică al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ,,Gavrilă Simion” din Tulcea şi anume „Proiectul Taraschina”. Taraschina este o veche asezare umană din inima Deltei Dunării de azi, undeva între comunele Maliuc şi Crişan, datată undeva la 4800 î.Ch. Chiar dacă sunt atestate şi asezări umane mai vechi în Dobrogea, aşa cum este cea de la Hamangia (pe teritoriul comunei Baia), Taraschina surprinde arheologii prin faptul că precede apariţia Deltei Dunării. De aceea Franţa a susţinut acest proiect fiind una dintre ţările care susţine arheologia biodiversităţii. Nu întâmplător, în perioada 3-8 iunie 2019, la Tulcea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simionˮ Tulcea, Centre National de la Recherche Scientifique (laboratoarele UMR 5602 GEODE și 7266 LIENSs), Groupe d’Histoire des Zones Humides și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării Tulcea, cu concursul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Asociației Române de Limnogeografie, Universității „Alexandru Ioan Cuzaˮ din Iași și Universității București, sub patronajul Consiliului Județean Tulcea și Institutului Francez din București, vor organiza colocviul internațional „Géo-Histoire des zones humides d’ici et d’ailleurs. Regards croisés sur des trajectoires d’artificialisation et de conservationˮ. Această manifestare științifică a fost inclusă pe lista proiectelor finanțate de Sezonul România-Franța 2019. Prin acest colocviu, organizatorii manifestării științifice doresc să inițieze o dezbatere asupra traiectoriilor de artificializare a zonelor umede și să propună un dialog în jurul problemei temporalității și utilității reconstituirii evoluției geo-istorice a acestora. Se dorește de asemenea punerea în evidență a rolului intervențiilor antropice mai vechi sau recente în funcționarea acestor spații, precum și temporalitatea modificărilor înregistrate din perspectiva includerii lor în viitoarele planuri de management.

Luncaviţa, comuna cu cea mai veche cooperare româno-franceză din Dobrogea

Citeste siarticolele

Patru motoare de barcă furate în Franță, găsite la Tulcea

FOTO Sute de mașini au fost incendiate în noaptea de Revelion, în Franța

A căzut într-o fântână – Femeia din Luncavița a fost salvată

Șapte români morți în Italia și Franța din cauza COVID 19 – Niciunul pe teritoriul României

Chiar dacă pare greu de crezut, cooperarea româno-franceză pentru Dobrogea a început la Luncaviţa. A spus-o în această după-amiază, la întâlnirea cu Excelența Sa, Michèle RAMIS, Ambasadorul Republicii Franceze în România, chiar profesorul de istorie Ştefan Ilie, actualmente primarul comunei Luncaviţa. În urmă cu 120 de ani, Trandafir Iorga, primarul de atunci al comunei a obţinut un paşaport regal şi s-a deplasat în Franţa pentru a aduce de acolo ingineri şi specialişti în ceva ce părea un miracol al lumii moderne: alimentarea cu apă a unei localităţi. Au trecut, iată, mai bine de o sută de ani de atunci iar pentru destule localităţi din România acest miracol nu s-a întâmplat. Pentru Luncaviţa însă apa la robinet, ceva banal azi, curgea din decembrie 1911 asta după ce în ziua de 28 noiembrie 1911, în prezenţa prefectului de atunci şi altor oficialităţi, inclusiv a unui croitor din Galaţi, Ionaşcu, ce avea să devină viceprimarul comunei, s-a inaugurat PRIMA ALIMENTARE CU APĂ DIN DOBROGEA. Desigur, de la festivitate nu au lipsit nici specialiştii francezi, nici locuitorii comunei care au asigurat prin muncă şi bani prima cofinanţare a unui proiect european la Luncaviţa. Tot în discursul primarului Ştefan Ilie, dar şi al colegilor săi Marian Ilie, managerul de proiecte al comunei Luncavița, Constanța Creţu, secretarul comunei Luncavița şi Ana Arcuş, directoarea Liceului Tehnologic al comunei Luncavița, proiectele de finanţare euroepeană din perioada contemporană au fost prezentate succint Excelenţei Sale Michèle RAMIS, Ambasadorul Republicii Franceze în România.

Delta Dunării, din păcate, nu e atât de bine cunoscută francezilor

Plăcut impresionată de cooperarea seculară română – franceză de la Luncaviţa, Excelența Sa, Michèle RAMIS, Ambasadorul Republicii Franceze în România, a vorbit, în discursul său, mai mult despre mirifica zonă a Deltei Dunării, destinaţia turistică de top a României, care, din păcate, este puţin cunoscută francezilor. „Înţeleg şi apreciez faptul că aţi valorificat pe plan local toate oportunităţile de finanţare la care aţi avut acces şi că înţelegeţi să promovaţi această localitate în ţară şi în lume. Din păcate, mirifica zonă a Deltei Dunării, destinaţia turistică de top a României din punctul meu de vedere, nu este promovată destul de bine francezilor. Am fost în vizite private în Delta Dunării şi am rămas impresionată de ceea ce am văzut. Revenind la situl de la Cetăţuia, motivul prezenţei noastre aici, apreciez pluridisciplinaritatea dumneavoastră şi mai ales faptul că aţi participat în studenţie la cercetările arheologice de aici şi asta este încă o dovadă pentru mine că ştiinţa şi cultura sunt sau ar trebui să fie instrumente politice” a transmis Excelența Sa, Michèle RAMIS, Ambasadorul Republicii Franceze în România. Tocmai pentru a-şi aminti la fel de bine despre Luncaviţa ca şi despre Delta Dunării, primarul Ştefan Ilie o oferit Excelenţei Sale un album al comunei Luncaviţa şi două cadouri specifice zonei: un vas de ceramică şi un borcan cu miere de tei.

Cetăţuia, peste şase mii de ani de istorie

Vizita delegaţiei franceze conduse de Excelența Sa, Michèle RAMIS, Ambasadorul Republicii Franceze în România, alături de Hélène ROOS, Director al Institutului Francez din România şi alţi doi consilieri ai Ambasadei Republicii Franceze în România, a fost o experienţă de aproape două ore într-un sit arheologic în care în urmă cu şase mii de ani civilizaţia bronzului era la apogeul său. „Oamenii care au trăit aici în urmă cu şase mii de ani, mai precis 4300 i.Ch., erau preponderent vânători. Descopereau însă şi bronzul şi se observă că apar şi primele diferenţe sociale între familii. Spun asta pentru că inventarul din locuinţe diferă de la o locuinţă la alta. Situl este din perioadă apropiată celui descoperit la Taraschina şi dacă nu am putut ajunge acolo din motive obiective, nivelul ridicat al apelor, am preferat să ajungem într-un sit dintr-o perioadă similară a istoriei, tot din epoca bronzului. Cercetările aici continuă şi multe dintre obiectele de inventar găsite în locuinţele vechi de peste şase mii de ani au ajuns, prin intermediul unei expoziţii, în Franţa unde sunt expuse şi acum.” a declarat dr. Cristian Micu, directorul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ,,Gavrilă Simion” din Tulcea.

De la istorie la turism e doar un pas

Vizita la situl arheologic de la Cetăţuia, chiar dacă a durat aproape două ore, pentru Excelența Sa, Michèle RAMIS, Ambasadorul Republicii Franceze în România şi ceilalţi oaspeţi francezi oferta de a explora zona turistică Cetăţuia, făcută de primarul Ştefan Ilie, nu a fost refuzată. După trecerea în revistă din maşină a pensiunilor de pe partea dreaptă a DJ 222, oprirea delegaţiei a fost la Fântâna lui Duduţă acolo unde distinşii oaspeţi francezi au fost serviţi cu apă rece de fântână.

La Centrul local de informare şi promovare turistică au fost prezentate frumuseţile zonei iar Excelența Sa, Michèle RAMIS, Ambasadorul Republicii Franceze în România alături de Hélène ROOS, Director al Institutului Francez din România şi-au trecut impresiile în cartea de onoare a centrului.

La final, gastronomia locală a fost prezentată sub forma unui bufet cu autoservire întregii asistenţe, un bufet din care nu au lipsit preparatele din peşte, plăcinta dobrogeană sau vinul local cu care Luncaviţa se mândreşte atât de mult. La finalul vizitei de la Luncaviţa, Excelența Sa, Michèle RAMIS, Ambasadorul Republicii Franceze în România a afirmat „La Cetăţuia am simţit istoria de mii de ani sub picioare”! O experienţă ce poate fi trăită de oricare dintre noi …

 

Partajează asta:

  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Tags: frantaluncavita
Share22TweetSend
Ora de Tulcea
Adrian Vasile

Adrian Vasile

Altearticole

Doi elevi din Tulcea s-au bătut în apropierea unei școli – Poliția a deschis o anchetă
AZI IN STIRI

Doi elevi din Tulcea s-au bătut în apropierea unei școli – Poliția a deschis o anchetă

martie 30, 2023

Polițiștii au deschis un dosar penal după ce doi elevi s-au bătut miercuri în apropierea unei școli din municipiul Tulcea....

Un motor de barcă în valoare de 60.000 de lei a fost găsit la Sulina – Era căutat de autoritățile din Franța
AZI IN STIRI

Motor de barcă în valoare de 10.000 de lei găsit în Delta Dunării – A fost furat din Suedia

martie 30, 2023

Un motor de barcă în valoare de 10.000 de lei, căutat de autoritățile din Suedia, a fost găsit de polițiștii...

airsoft scaled.jpg
AZI IN STIRI

Airsoftul devine o alegere din ce în ce mai preferată de adolescenți

martie 30, 2023

În județul Constanța, autoritățile au deschis două dosare penale în ultimele zile pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, iar în...

1679996794 permis conducere.jpg
AZI IN STIRI

În 2030, permisele de conducere ar putea fi înlocuite cu un cod QR

martie 28, 2023

Uniunea Europeană vine cu propuneri noi pentru procedurile de reînnoire sau preschimbare a permiselor de conducere, astfel încât conducătorii auto...

Load More
No Result
View All Result
Facebook Twitter

Ultimele știri

crime pe modelul caracal cazurile femeilor violate omor te i incendiate petrecute n interval de doi ani la tulcea.jpg

Tulcea, orașul groazei: Femei violente, ucise și arse într-un interval de doi ani

martie 30, 2023
tiberiu ceia.jpg

Interpretul Tiberiu Ceia a trecut în neființă – Vestea aduce doliu în lumea muzicii populare

martie 30, 2023
programul rabla.jpg

Posibilă începere a Programului Rabla Local la sfârșitul lunii aprilie

martie 30, 2023
Doi elevi din Tulcea s-au bătut în apropierea unei școli – Poliția a deschis o anchetă

Doi elevi din Tulcea s-au bătut în apropierea unei școli – Poliția a deschis o anchetă

martie 30, 2023
Confidențialitate și cookie-uri: acest site folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest site web, ești de acord cu utilizarea lor.
Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici:Politică cookie-uri

CONTACT:

oradetulcea@gmail.com

Tel: +40746752240

Top 7 zile

  • O femeie a fost oprită din a se arunca în Dunăre în Tulcea

    O femeie a fost oprită din a se arunca în Dunăre în Tulcea

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Tulcea, orașul groazei: Femei violente, ucise și arse într-un interval de doi ani

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Anunţul Preşedintelui CJ Tulcea: Evenimentele importante din acest an.

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Copyright © 2019 Acuarela Studio

No Result
View All Result
  • Politica de confidențialitate
  • Prima pagina
  • Sample Page

Copyright © 2019 Acuarela Studio

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării îți dai acordul asupra cookie-urilor folosite. VeziPolitica noastră de Cookie .
 

Încarc comentariile...