Acvatoriu Vard Fig 0
Acvatoriu Vard Fig 0

Şantierul Naval VARD Tulcea a înştiinţat ieri Dispeceratul Serviciului de Gospodărire a Apelor Tulcea cu privire la poluarea acvatoriului cu motorină (circa 60 de litri), de către S.C.Hercules S.A Brăila, societate prestatoare de servicii, privind decolmatarea bazinului VARD.
Controlul a fost efectuat de reprezentantul Serviciului de Gospodărire a Apelor Tulcea împreună cu reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu Comisariatul Judeţean Tulcea iar scopul inspecţiei a fost de verificare a aspectelor sesizate de către Şantierul Naval VARD cu privire la poluarea acvatoriului
La data controlului în urma verificărilor efectuate în zona menţionată s-au constatat următoarele:
În cadrul acvatoriului îşi desfăşoară activitatea de dragare S.C. HERCULES S.A. Brăila. În urma declaraţiilor date de către reprezentanţii Şantierului Naval VARD., respectiv S.C. HERCULES S.A. Brăila a rezultat că, în seara zilei de marţi, în timpul manevrelor de transfer al carburantului (motorină) din tac în tacul de consum al macaralei plutitoare, aparţinând societăţii S.C. HERCULES S.A. Brăila, a apărut o eroare de automatizare la pompa de transfer al carburantului, iar din tancu de consum s-au deversat în acvatoriu pe supraplin o cantitate estimativă de circa 60 de litri.
După acest eveniment, conducerea Şantierului Naval VARD a închis porţile acvatoriului, pentru evitarea oricărei forme de poluare a fluviului Dunărea, prin montarea digului de protecţie în vederea estompării irizaţiilor de motorină, respectiv s-a intervenit cu material bioabsorbant tip SPILSORB (circa 200 kg pe o suprafaţă de circa 200 mp), iar la finalizarea controlului irizaţiile de motorină au fost în diminuare.
Echipa de control a dispus totuşi următoarele măsuri;
– Balizarea digului de protecţie se va menţine pe toată perioada estompării.
– Transmiterea buletinului de analiză privind indicatorii de calitate.
– Monitorizarea zonei acvatoriului
– Transmiterea certificatului metrologic al dispozitivului de măsurare a volumelor de carburant.
În urma celor constatate S.C. HERCULES S.A. Brăila, a fost sancţionată contravenţional de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu Comisariatul Judeţean Tulcea conform OUG195/2005 art.58. Lit.f cu amendă în valoare de 100.000 de lei.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.