Hand With Pen Writing A Shopping List In A Supermarket
Hand With Pen Writing A Shopping List In A Supermarket

În luna iulie, Comisariatul Judeţean de Protecţie a Consumatorilor (CJPC) Tulcea a desfăşurat o serie de tematici de control, în urma cărora au fost aplicate amenzi de zeci de mi de lei, situaţie prezentată de Dumitru Colaxîz în ultima şedinţă a Colegiului prefectural.
Verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind conformitatea, modul de comercializare şi modul de etichetare a produselor alimentare comercializate sub formă congelată inclusiv a îngheţatei a fost una dintre tematici. Controlul s-a desfăşurat în reţeaua de distribuţie, comercializare, hiper şi supermarketuri. Au fost verificaţi un număr de 12 operatori economici din care 10 cu abateri de la prevederile legale. S-a verificat o cantitate totală de aproximativ 600 kg produse congelate din care s-a oprit de la comercializare o cantitate de 45 kg produse congelate.
Au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale din care 5 amenzi în valoare totală de 17000 lei şi 8 avertismente.
Printre deficientele constatate amintim:
· Peşte congelat, vrac, import, fără elemente de informare traduse în limba romană;
· Carne congelată, vrac , fără elemente de identificare şi caracterizare;
· Îngheţata fără afişarea preţurilor de vânzare;
· Carne tocată, congelată, amabalata, fără afişarea preţului pe unitatea de măsură concomitent cu preţul de vânzare pe bucata;
· Legume congelate, amabalate, fără afişarea preţului pe unitatea de măsură;
· Guvid congelat (imp Letonia) în afara termenului de valabilitate;
· Ficat pui, congelat, în afara termenului de valabilitate;

Verificarea respectării drepturilor consumatorilor în unităţile de cazare turistică şi în unităţile de alimentaţie publică aferente a fost o altă tematică de control.
Au fost verificate 9 unităţi, aplicându-se 9 sancţiuni contravenţionale din care 7 amenzi în valoare totală de 28000 lei şi 2 avertismente.
Printre deficientele constatate ar fi de amintit următoarele:
a) La serviciile de cazare:
· lipsă lista cu servicii suplimentare corespunzătoare nivelului de clasificare;
· Neafişarea la recepţie a certificatului de clasificare;
· Lipsă placheta cu denumirea unităţii şi însemnele nivelului de clasificare ;
b) La serviciile de alimentaţie publică aferente unităţilor de cazare:
· Materii prime fără elemente de identificare şi caracterizare;
· Nerespectarea condiţiilor de depozitare şi păstrare impuse de producător;
· Schimbarea stării termice a produselor;
· Lipsa informaţiilor cu privire la ingredientele alergene;
· Lipsa evidenţierii în listele de meniu a preparatelor care provin din materii prime congelate;

Verificarea unităţilor de alimentaţie puublica din zonele de agrement a fost o a treia tematică de control.
Au fost verificate unităţile de alimentaţie publică din zona lac Ciuperca şi Faleza din Tulcea.
Au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale, din care 5 amenzi în valoare totală de 21000 lei şi 11 avertismente. Principalele deficienţe constatate au fost:
· Materii prime în afara termenului de valabilitate;
· Schimbarea stării termice a produselor;
· Lipsa informaţii privind timpul maxim de servire a preparatelor culinare;
· Lipsa informaţiilor privind ingredientele alergene;
· Lipsa evidenţierii în listele de meniu a preparatelor care provin din materii prime congelate;

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.