La cea de-a XX-a ediție a Festivalului – Concurs Județean de Folclor Dobrogean pentru Copii și Tineret „Cununa cântecului, dansului și portului popular dobrogean”, manifestare organizată de Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, Palatul Copiilor Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, Primăria Casimcea și Primăria Municipiului Tulcea, ANSAMBLUL FOLCLORIC „ALTIȚE DOBROGENE” , JIJILA a câştigat Marele Premiu.

După îndătinata paradă a portului popular, ansamblurile și spectatorii au ajuns la stadionul comunal. De pe scena amplasată pe suprafața de joc, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, primarul comunei Casimcea, Gheorghe Țilincă, și managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Ștefan Coman, au rostit scurte cuvântări prin care au subliniat importanța crescândă a acestui festival județean.

După patru ore de concurs au urmat recitalul interpretei Emilia Ghinescu, respectiv cel al Ansamblului Folcloric de Copii „Dorulețul”, câștigătorul ediției precedente, grupa cea mai mică a acestuia evoluând pentru prima dată în fața unui public.

Juriul ediției a XX-a a fost compus din președinte, prof. Nicușor Iancu – maestru coregraf, Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Ialomița, și următorii membri: prof. Gheorghe Mihalache – maestru coregraf, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, coordonator al Ansamblului Folcloric „Mușețeanca” din Însurăței, Cezar Colimitra – redactor, realizator programe Radio Constanța, prof. Mihail Gheba – inspector școlar pentru activități extrașcolare la Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, prof. Laura  Felea – Director Palatul Copiilor Tulcea, prof. Ștefan Coman – maestru coregraf, manager al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Constantin Daniel Arhire – șef serviciu în cadrul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.

Membrii juriului au apreciat complexitatea repertoriilor alese de participanți, varietatea costumelor și bogăția coregrafică. Pentru comparație, trebuie spus că la prima ediție, cea din 1999, au participat doar trei ansambluri (restul încadrându-se la secțiunea „minorități”), în vreme ce la această ediție aniversară s-au înscris nu mai puțin de 17 (la toate secțiunile), totalizând aproape 650 de copii și tineri! Dintre acestea 17, doar trei – „Floricica”, „Danubius” și „Dorulețul” – provin din municipiu, celelalte 14 reprezentând Casimcea, Jurilovca, Nufăru, Topolog, Sarichioi, Luncavița, Isaccea, Văcăreni, Frecăței, Ceamurlia de Jos (două ansambluri), Beștepe, Jijila și Niculițel. Este meritul conjugat al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, ca inițiator al acestui festival-concurs, al instructorilor ansamblurilor, precum și al primarilor, profesorilor și părinților care manifestă un interes crescut pentru folclor, oferind tinerilor pasionați de arta tradițională condiții de afirmare și de exprimare, precum și de participare la din ce în ce mai multe festivaluri și concursuri de gen, așa cum a reieșit din palmaresurile participanților, dar mai ales din calitatea prestațiilor acestora. Evident, s-au adresat cuvinte de laudă primarului Casimcei, cel care ajută cu pricepere și pasiune la desfășurarea impecabilă a „Cununii cântecului, dansului și portului popular dobrogean”.

În urma dezbaterilor, membrii juriului au stabilit următorul clasament:

MARELE PREMIU: ANSAMBLUL FOLCLORIC „ALTIȚE DOBROGENE” , JIJILA

SECȚIUNEA ANSAMBLURI FOLCORICE DE CÂNTECE ȘI DANSURI

Premiul I

Ansamblul Folcloric „Danubius”, Tulcea

Ansamblul Folcloric „Golovița”, Ceamurlia de Jos

Ansamblul Folcloric „Ghiocel de la Luncavița”, Luncavița

Ansamblul Folcloric „Doina Casimcei”, Casimcea

Ansamblul Folcloric „Mlădițe Dobrogene”, Văcăreni

Premiul II

Ansamblul Folcloric „Cununița”, Topolog

Ansamblul Folcloric „Plai de dor”, Niculițel

Premiul III

Ansamblul Folcloric „Egreta”, Isaccea

Ansamblul Folcloric „Nuferii Deltei”, Nufăru

Ansamblul Folcloric „Beștepeanca”, Beștepe

SECȚIUNEA ANSAMBLURI FOLCLORICE DE DANSURI

Premiul I

Ansamblul Folcloric „Floricica”, Tulcea

Mențiune

Ansamblul Folcloric „Meleaguri Dobrogene”, Frecăței

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI – Ansamblul Folcloric „Dobrogeanca”, Ceamurlia de Jos

SECȚIUNEA MINORITĂȚI:

Premiul I

Ansamblul Folcloric „Ghiocel de la Luncavița”, Luncavița

Premiul II

Ansamblul Folcloric „Micii necrasoviți”, Sarichioi

Premiul III

Ansamblul Folcloric „Peștișorii Aurii”, Jurilovca.

DIPLOMĂ DE EXCELENȚĂ – Ansamblul Folcloric „Dorulețul”, Tulcea – Recital, Câștigătorul Festivalului Concurs Județean de Folclor pentru Copii și Tineret „Cununa Cântecului, Dansului și Portului Popular Dobrogean”, ediția a XIX -a, 2018.

Atât parada portului popular, cât și spectacolul folcloric au contribuit și de această dată la convingerea că Festivalul Județean de F0lclor este o manifestare culturală de maximă importanță, aducând în atenția tuturor caracteristicile și diversitatea dansurilor, cântecelor și costumelor dobrogene și dând semn că folclorul se întoarce ușor-ușor către frumoasele sate tulcene.

 

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.