Încă de la începutul lunii mai 2019, din dispoziţia directorului Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea, ec. Mirela Prodan, a fost stabilit un program de monitorizare a apelor de îmbăiere tradiţional utilizate vara de un număr mare de persoane. (Număr mare înseamnă, potrivit normelor peste 150 de persoane).

Potrivit programului de monitorizare stabilit prin dispoziţia mai sus amintită s-au fixat zilele în care vor fi prelevate probe de la două plaje, cea de la Lac Ciuperca şi cea de la Gura Portiţei, în timp ce apele de îmbăiere de la plajele din Sulina şi Sf. Gheorghe vor fi monitorizate prin sondaj în diferite zile ale sezonului estival.

„Ape de îmbaiere identificate : — Sat de vacanţă Gura Portiţei — Localitatea Jurilovca — Judeţul Tulcea
Apa de îmbaiere nou identificată : – Plajă Lac Ciuperca – localitatea Tulcea, judeţul Tulcea
Programul de monitorizare :
GURA PORTIŢEI:
28 mai 2019, 4 iunie 2019, 18 iunie 2018, 2 iulie 2019, 16 iulie 2019, 30 iulie 2019,13 august 2019, 27 august 2019, 3 septembrie 2019 .
LAC CIUPERCA:
28 mai 2019, 4 iunie 2019, 18 iunie 2018, 2 iulie 2019, 16 iulie 2019, 30 iulie 2019,13 august 2019, 27 august 2019, 3 septembrie 2019.
Numărul de amatori de scăldat stabilit de către Direcţia de Sănătate Publică Tulcea ca fiind « mare » pentru zonele de îmbaiere amenajate şi autorizate respectiv – Sat de vacanţă Gura Portiţei — Jurilovea – şi Plaja Lac Ciuperca Tuleea – sezonul de îmbaiere 2019 – este mai mare de 150 de persoane.
Punctele de recoltare şi monitorizare a probelor de apă de îmbaiere sunt : Plajă Sud — Gura Portiţei – 44‘42’ 13,11” Lat N, 29‘00’29,59” Long E, respectiv Plajă Lac Ciuperca- 44‘42’ I 3,11”Lat N, 28’47’6,28” Long E.”, se arată în dispoziţia semnată de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică.

Rezultatele după primele prelevări de probe: două „nesatisfăcătoare” şi două „excelente”

Prelevarea de probe biologice din cele patru zone consacrate pentru îmbăiere, Lac Ciuperca, Sulina, Sf. Gheorghe şi Gura Portiţei nu este o premieră în acest an. Premiera e că după mulţi ani în care la început de sezon apele de îmbăiere din cele patru zone erau în parametri, nu neapărat excelente, de această dată vorbim despre o calitatea apei nesatisfăcătoare la Sulina şi Lac Ciuperca.

 

Dacă la Gura Portiţei se poate observa o calitate a apei de îmbăiere excelentă, cu cei mai mici parametri, în timp ce la Sf. Gheorghe aceşti parametri sunt şi ei sub nimevul minim admis, pentru apele de îmbăiere de la Sulina şi Lac Ciuperca, depăşirile – potrivit prevederilor din HG 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere, actualizată – sunt mari şi foarte mari. Cât de grav este acest lucru am încercat să află de la un specialist dermatolog sau de boli infecţioase. Atât dr. Adriana Trantu de la Compatimentul Dermato-Venerologie cât şi dr. Ana Nane, şeful Secţiei Boli Infecţioase din Spitalul Judeţean Tulcea au refuzat să comenteze parametri comunicaţi de către Direcţia de Sănătate Publică Tulcea.

Din acest motiv am cerut un punct de vedere al unui specialist din judeţul Constanţa care oferă consultaţii tulcenilor la o clinică din municipiul Tulcea. „Acei parametri comunicaţi de către Direcţia de Sănătate Publică Tulcea corespund unor normative europene iar România, după aderare, a fost nevoită să se alinieze acelor parametri. Dacă vorbim de enterococi, acolo unde se observă cele mai mari depăşiri de parametri, la prima vedere am fi tentaţi să credem că e un pericol real pentru cei care intră în apă. Total greşit! Un simplu duş îndepărtează aceşti enterococi de pe suprafaţa pielii foarte repede. Din punctul de vedere al unui specialist în boli infecţioase însă, nu aş vrea să mă pronuţ deşi ştiu că lucrurile nu stau la fel”, a declarat medicul dermatolog constănţean.

Nu există nicio probă! Apa este bună pentru îmbăiere

Primarul Constantin Hogea a profitat joi de prezenţa majorităţii consilierilor locali tulceni pentru a-i asigura pe aceştia că informaţia diseminată de o agenţie de presă şi preluată „de un grup de facebook” a fost … scoasă din context. „Am vorbit chiar azi cu doamna director de la DSP Tulcea care m-a asigurat că informaţia a fost scoasă din context. Probele se iau în sezon începând cu luna iunie. Mai mult, noi nu am primit aceste rezultate, dacă ele au fost prelevate, şi nici recomandările pentru înbănătăţirea situaţiei” a spus primarul municipiului Tulcea

Comunicatul Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea

După episodul de joi, care a creat îngrijorare în mediul online, Direcţia de Sănătate Publică Tulcea a venit azi cu un comunicat ce face lumină în această poveste”

„Am considerat că trebuie să venim cu precizări la informaţiile făcute publice pe site-ul instituţiei, la secţiunea Ape de îmbăiere 2019,http://www.dspjtulcea.ro/index.php?l=ro&t=173.
De la început vreau să menţionez, şi acest lucru îl accentuez, că este o evaluare intermediară, în presezon, şi interpretarea rezultatelor monitorizării, aferentă acesteia, nu este relevantă pentru evaluarea finală.
Direcţia de Sănătate Publică Tulcea (DSPJ) are obligaţii să monitorizeze calitatea apelor de îmbăiere de pe teritoriul judeţului Tulcea, conform metodologiilor transmise de Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti (INSP).
Referitor la calitatea apelor de îmbăiere în zonele autorizate şi neautorizate sanitar de pe teritoriul judeţului Tulcea, DSPJ doreşte să facă următoarele precizări:
-DSPJ recoltează probe de apă conform atribuţiilor şi instrucţiunilor primite de la INSP, din zonele menţionate în precizare înainte şi în timpul sezonului.Evaluarea „satisfăcătoare” sau„nesatisfăcătoare” este stabilită de INSP conform art. 24. din HG 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere, actualizată.Există evaluări temporare (cum este şi aceasta din comunicat), care presupune monitorizarea parametrilor microbiologici şi fizico-chimici.
În perioada de presezon pot apărea fluctuaţii, variaţii ale parametrilor în funcţie de condiţiile meteo, furtuni în largul mării, schimbarea curenţilor apei care pot aduce din larg aluviuni şi influientarea acestor parametri.
Dacă în această perioadă de presezon pot apărea creşteri ale valorilor la parametrii microbiologici, DSPJ repetă recoltarea probelor pentru a observa dacă apar modificări, creşteri sau scăderi.
Probele recoltate anterior, care au făcut obiectul informării publice, reprezintă valori orientative şi fluctuante. Chiar dacă sunt încadrate ca necorespunzătoare – conform legislaţiei în vigoare şi în concordanţă cu prevederile Directivei 2006/7/CE – nu reprezintă o concluzie definitivă, ci doar o etapă temporară de evaluare în presezon.
Precizăm şi accentuăm că s-a menţionat perioada de recoltare a probelor PRESEZON – preimbăiere, adică anterioară perioadei de sezon – îmbăiere.
Intervalul de preimbăiere, ca şi monitorizare, trebuie înţeles ca etapă de evaluare premergătoare sezonului turistic.
S-au recoltat din nou probe, care acum sunt în lucru în Laboratorul DSPJ, şi din primele citiri, reiese o scădere a numărului de germeni.
Prevederile Directivei Europene 2006/7/CE sunt destul de severe şi astfel, depăşirea unui prag, este considerată „nesatisfăcătoare”, chiar dacă aceasta este nealarmantă.
Din punctul de vedere al riscului pentru sănătatea publică a turiştilor, considerăm că nu există un risc major, având în vedere valorile şi faptul că este un proces de contact cu pielea corpului şi nu este un proces de ingestie care, prin compoziţia sa, ar putea conduce la un proces de multiplicare al germenilor.
În consecinţă, natura acestor germeni nu declanşează procese patogene la nivelul de contact. De aceea recomandăm folosirea duşului după îmbaiere.
Concluzia finală a evaluării apelor de îmbaiere va fi emisă, potrivit prevederilor legale, respectiv din HG 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere, actualizată, la sfârşitul sezonului de îmbăiere, de către INSP, în urma evaluării parametrilor analizaţi.
Este prematur să interpretăm calitatea apei de îmbăiere în urma evaluărilor din presezon, având în vedere climatul din sezon, care favorizează, prin acţiunea razelor solare (U.V), o diseminare a germenilor rezistenţi.
Ne pare rău că nu am venit cu aceste precizări de la prima comunicare, astfel încât am fi evitat crearea unor confuzii în interpretarea informaţiilor.” se arată în comunicatul DSP Tulcea.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.