Ministerul Educației aduce din condei statistica privind promovabilitatea la bacalaureat, folosindu-se de o veche tehnică a raportării la numărul elevilor prezenți, și nu la cel al înscrișilor la examen. În mod evident – procentul crește puțin în acest mod, dând iluzia că absolvenții sunt bine pregătiți. În realitate, cei care nu s-au prezentat să susțină bacalaureatul sunt la fel de „picați” ca și cei cu note mici, deci raportarea procentuală trebuie făcută la numărul total de absolvenți ai clasei XII-a.
În județul Tulcea s-au înscris 1275 de elevi, iar la examen s-au prezentat 1085. Au trecut examenul doar 722 de absolvenți, adică 56,63%, puțin peste jumătate dintre absolvenți. Inspectoratele școlare raportează însă procentul la numărul celor prezenți, așa că Tulcea se înscrie pe harta ministerului cu o promovabilitate de 66,50%, puțin mai mică decât media națională (67,70%), înainte de contestații.
Rezultate la extreme
Ca în fiecare an, bătălia notelor mari s-a dat între cele două licee din municipiu, „Haret” și „Moisil”. Chiar dacă niciun elev tulcean nu a obținut media 10, rezultatele candidaților de la Liceul „Grigore Moisil” sunt foarte bune: doar 3 elevi respinși din totalul de 163 care au susținut examenul (peste 98% promovabilitate). Mai mult, aici candidații au primit și cele mai multe note peste 9 (57 de elevi), deci peste o treime dintre absolvenți.
Rezultate foarte bune au obținut și elevii Colegiului Dobrogean „Spiru Haret”, cu peste 92% promovabilitate și 21 de medii peste 9 din 153 de înscriși.
La extrema cealaltă se află Liceul Tehnologic Luncavița, unde niciun elev nu a promovat bacalaureatul, și Liceul Tehnologic Măcin, unde un singur candidat din 23 înscriși a trecut examenul.

(L.P.)

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.