Chiar dacă s-a încheiat anul şcolar, vacanţa copiilor este un bun moment de evaluare a legislaţiei pentru învăţământ şi de găsire, acolo unde se impune, a soluţiilor de rezolvare a problemelor identificate.
Regulile de acordare a burselor pentru elevi îi nemulțumesc atât pe beneficiari, cât și pe autoritățile locale plătitoare. La solicitarea școlilor, consiliile locale stabilesc numărul și cuantumul burselor alocate copiilor, cu respectarea criteriilor stabilite de Ministerul Educației. Consiliul Național al Elevilor însă consideră că actualul sistem de burse aduce „inechitate în educație” și acuză autoritățile locale de „superficialitate în tratarea acestui subiect”. La rândul lor, reprezentanții primăriilor se plâng că bugetele mici și „revoluția fiscală” îi pun în imposibilitatea de a acorda burse la un nivel mulțumitor.
Ori Ajutor Social, ori Performanță
Există patru tipuri de burse, acordate în funcție de criterii bine stabilite.
Bursa de Performanță și Bursa de merit răsplătesc rezultatele școlare și se acordă elevilor care au note mari și premii la olimpiade și concursuri.
Bursa de Studiu este un sprijin pentru copiii cu medie peste 7 care provin din familii cu dificultăți financiare (venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie).
Bursa de Ajutor Social se acordă, la cerere, elevilor aflați într-una dintre următoarele situații:
a) orfani;
b) bolnavi (TBC și care se află în evidența dispensarelor școlare ori bolnavi de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbție grave, insuficiențe renale cronice, astm bronșic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice sau infestați cu virusul HIV ori bolnavi de SIDA sau care suferă de poliartrită juvenilă, spondilită anchilozantă ori reumatism articular, handicap locomotor, tulburări din spectrul autist, boli hematologice (hemofilie, talasemie etc.), surditate, fibroză chistică și cu orice alte boli cronice pe care consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar le pot lua în considerare);
c) familii cu venituri mici (nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie);
d) studiază în altă localitate decât cea de domiciliu.
Un elev nu poate primi două burse simultan, dar are dreptul să opteze pentru cea cu valoare mai mare. Singurele excepții sunt pentru cei cu burse de Studiu care, dacă au rezultate foarte bune, pot primi și Performanță sau Merit, precum și pentru copiii cu CES (cerințe educaționale speciale, atestate prin certificat). Însă nu toți copiii bolnavi pot fi încadrați la CES, categorie cu nevoi de educaţie adaptată.
Prin urmare, un copil orfan, ori unul de la țară care studiază la oraș, precum și cel bolnav fără CES și deficiențe de învățare vor trebui să aleagă între bursa de Ajutor Social și cea care le răsplătește performanțele școlare. Această prevedere este cel puțin discutabilă (dacă nu cumva chiar discriminatorie) pentru că îi exclude pe unii elevi aflați în situații familiale sau de sănătate precare de la recunoașterea meritelor la învățătură.
Altfel spus, parcă n-ar fi destul pentru o familie că are un copil cu probleme de sănătate, este musai să fie evaluat de diverse comisii și să depună tot felul de dosare pentru a fi încadrat la cerințe educative speciale ca să i se recunoască, prin bursă, și performanța școlară.
Aceleași rezultate, burse diferite
Numărul și cuantumul burselor școlare se stabilesc de fiecare consiliu local în parte, în funcție de solicitări și buget. Astfel se face că sumele de bani primite de elevi pentru aceleași criterii de calificare la burse sunt diferite, de la câțiva lei la câteva sute bune, după buzunarul și generozitatea fiecărei primării. Mai mult, nu există obligativitatea alocării acestor fonduri, pentru că legea spune „elevii pot beneficia”, dar nu impune acordarea de burse.
Câteva exemple: în municipiul Tulcea, cuantumul burselor este de 200 lei (performanță), 90 lei (merit) și 70 lei (studiu și ajutor social). În comuna Luncavița valoarea burselor este de 70 de lei pentru toate tipurile de burse, iar la Sulina copiii primesc 80 de lei (performanță), 60-75 lei (merit) și 50 de lei la bursa de ajutor social sau de studiu.
La București însă, în sectorul 1, bursa de performanță este în valoare de 600 de lei, iar cele de merit, de studiu și de ajutor social sunt 300 de lei. La Constanța bursa de performanță este de 300 de lei, cea de merit 50 de lei, iar bursele sociale 200 lei.
Pentru a elimina aceste diferențe mari, dat fiind că atât rezultatele, cât și nevoile copiilor sunt asemănătoare, Consiliul Național al Elevilor cere modificarea legislației privind acordarea burselor. Propunerea este ca suma alocată fiecărui bursier să fie procent din salariul minim net pe economie, egal pentru toți beneficiarii, indiferent dacă studiază într-un oraș mare și bogat sau în cel mai mic sat al țării.
Poate vacanța elevilor va fi un bun sfetnic pentru legiuitorii care ar putea repara normativ inechitățile din sistemul de învățământ, neglijat și subfinanțat de când se știe.
Loredana Prisada