Astăzi, la Sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului județean Tulcea, prefectul județului Tulcea, domnul Lucian Furdui, și vicepreședintele Consiliului județean Tulcea, Dumitru Mergeani, au participat la prezentarea Campaniei Ministerului pentru Românii de Pretutindeni ,,Informare ACASĂ! Siguranță în LUME”.
,,Sunt foarte importante astfel de campanii, având în vedere dorința tinerilor de a experimenta, la început de drum profesional, viața din străinătate, alegând să urmeze programe de studii sau un loc de muncă ce pare atractiv.
Rolul nostru ca părinți, ca îndrumători, este să-i susținem, să nu le îngrădim visurile, speranțele, dar înainte avem obligația de a-i îndruma, de a-i avertiza asupra riscurilor la care se pot expune în momentul în care își părăsesc familia pentru oportunități în afara granițelor țării, în primul rând de a nu deveni victimele traficului de persoane.” a transmis prefectul județului Tulcea, Lucian Furdui, înainte de a da cuvântul reprezentantului ministerului, domnul Ilie Stanică, șef Cabinet Ministru.

Campania se află la cea de a treia ediție și se adresează românilor care vor să lucreze, să studieze în străinătate, dar și celor care vor să se întoarcă din țările în care au activat o anumită perioadă.

„În cadrul acestei campanii am avut mai multe întâlniri la Tulcea, care s-au dovedit foarte interesante și interactive, aceasta pentru că la întâlniri au participat și copii foarte interesați de fenomen. S-a vorbit atunci de acel El Dorado din străinătate, care îi privește pe cei care se gândesc că dacă vor pleca afară, vor reuși să-și împlinească visurile. Nu tot timpul se întâmplă acest lucru, au fost foarte multe cazuri în care ceea ce se promite la plecarea din țară nu seamănă deloc cu ceea ce se întâmplă în străinătate cu privire la locul de muncă visat.

Cu prilejul unei alte întâlniri am avut invitați la Tulcea reprezentanții Direcției de Asistență Socială din Suedia, care ne-au întrebat ce facem noi în privința românilor care merg în Suedia, în special pentru practicarea cerșetoriei, o problemă reală pentru nordici.

Cu acel prilej, le-am adus la cunoștință de această campanie și le-am înmânat pliantul cu acest proiect de informare, suedezii fiind foarte plăcut surprinși, ne-au solicitat informații în acest sens, considerând că poate fi implementat și în Suedia ca un model de bună practică.

Se încearcă stoparea acestei migrări, prin crearea unor condiții mai bune de muncă, aici în țară, în special în ceea ce privește medicii, profesorii. Noi, în Tulcea, ne lovim de problema lipsei forței de muncă, iar la cei mai mari angajatori din județ întâlnim vietnamezi, cehi, polonezi, bulgari, pentru că nu se mai găsește forță de muncă pe piața românescă. Mare parte din aceasta a migrat în străinătate, chiar dacă, acum, în România, s-a reușit creșterea nivelului de salarizare.

Este bine ca informațiile acestea să ajungă și la nivelul primăriilor din județ, pentru că sunt sate întregi unde întâlnim numai femei, bătrâni și copii, bărbații apți de muncă fiind plecați în străinătate“, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.