foto: Mapio.net

Caravana filmului românesc aduce pe scena din Piața Civică din Tulcea șapte producții autohtone, printre care „Octav”, „Două lozuri” și „#Selfie”, pentru un program care începe luni și se încheie pe 8 iuli.

Șapte pelicule, prezentate drept capodopere ale cinematografiei naţionale, sunt proiectate la Tulcea, începând de luni, de la ora 21.00, pe scena amplasată în Piața Civică pentru Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale. Seara de deschidere este dedicată copiilor. Cei mai mici spectatori sunt invitați de organizatori, luni, la un concert susținut de Mihai Constantinescu, alături de Simona (ex-Etno). Muzica interpretată de cântăreț urcă pe ecran într-o proiecție a filmului lui Ion Popescu Gopo „Maria Mirabela”, din 1981, ce va fi proiectat pe ecranul caravanei.

De marţi, caravana călătorește în realitatea românească de acum 36 de ani, prin prezentarea filmului „Concurs”, în regia lui Dan Pița. Proiecţia va fi urmată de întâlnirea cu regizorul Dan Piţa şi cu directorul său de imagine Vlad Păunescu, ce vor răspunde întrebărilor spectatorilor curioşi poate să afle cum puteau creatorii autentici să facă totuşi film înainte de 1989.

Ziua de miercuri aduce pe ecranul tulcean producția recentă „Şi caii sunt verzi pe pereţi”, semnată de Dan Chişu atât în calitate de scenarist, cât și de regizor. Protagonistul acestui film, Adrian Titieni, este invitatul serii pentru un dialog cu publicul din orașul de la intrarea în Deltă.

Joi, invitatul serii este preotul-regizor Ciprian Mega, căruia i se alătură actrița Ela Ionescu în calitate de interpretă a rolului principal în „Dimineaţa care nu se va sfârşi”, pelicula promisă publicului tulcean.

Cel mai vizionat film în cinematografele din România în anul 2017, „Octav”, este programat vineri, când publicul tulcean are ocazia să se întâlnească cu prestațiile actoricești marca Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc, în regia lui Sergiu Ioan Celebidachi. Ziua comediei este sâmbătă, când este programată proiecția filmului lui Paul Negoescu „Două lozuri”, cu Alexandru Papadopol, Dragoş Bucur şi Dorian Boguţă. Alexandru Papadopol va urmări filmul alături de tulceni și va răspunde la întrebările lor.

Serile Caravanei filmului românesc – capodopere ale cinematografiei naţionale” la Tulcea se încheie duminică, cu umorul adus pe ecran în „#Selfie”. Pelicula semnată de Cristina Iacob îi are în rolurile principale pe Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Crina Semnciuc, Alex Velea, Răzvan Fodor și Smiley, alături de Răzvan Vasilescu. Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul/ Capodopere ale cinematografiei naţionale a ajuns la a șasea ediție. Proiectul aduce filmul românesc acasă la oameni, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse, de la pieţe centrale, la biblioteci, muzee și spaţii neconvenţionale. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului şi stimulează sentimentul de mândrie locală, prin punerea în valoare a geografiei culturale a oraşelor, arată organizatorii.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.