Una dintre cele mai des intrebari pe care ti-o pui atunci cand doresti sa achizitionezi un șemineu este “care e cel mai bun semineu?” sau “cum stiu sa aleg cel mai bun semineu?”, insa raspunsul este diferit, de la caz la caz, pentru ca depinde de nevoie, dorintele si gusturile fiecaruia. Cel mai bun semineu poate fi acel produs cu performante ce se afla in topul semineelor, sau poate fi in acelasi timp cea mai buna alegere calitate-pret.

Pentru ca decizia ta sa fie mai usoara, in acest articol o sa iti raspundem la intrebarea cum poti alege cel mai bun semineu pe lemne, dar si cel mai bun raport calitate-pret. Iti vom prezenta avantajele si dezavantajele fiecarui sistem.

In prezent poate parea mai greu sa gasesti cel mai bun semineu lemne pefoc, intrucat nevoile, preferintele si gusturile oamenilor, dar si gama larga oferita de piata s-a diversificat foarte mult, dar pentru a face cea mai buna alegere trebuie sa te documentezi si informezi inainte.

Tipuri de seminee

Semineele se impart in doua mari tipuri:

  • semineu personalizat, ce este exacutat dupa proiect
  • semineu de serie sau modular, ce vine preasamblat

Semineul personalizat – este acel tip de semineu ce este realizat dupa dorintele clientului, dar care presupune si costuri mai ridicate de manopera. Este foarte important sa gasesti un meserias dedicat si specializat, care se ocupa numai cu asta, pentru a-ti face o lucrare durabila, buna si sigura.

Semineul de serie – acest tip de semineul este un produs complet sau “la gata”, si este pe piata din Romania o inovatie. Acest tip de semineu prespune costuri mai mici, si nu necesita alte lucrari, excluzand manopera unui meserias profesionit. Semineele modulare prefabricate trebuie doar amplasate pe pozitie, lucrul acest poate fi facut de oricine care are putina rabdare si indemanare. Un aspect important – daca optezi pentru un astfel de semineu trebuie sa alegi modelul care sa se potriveasca cu designul locuintei.

Poza1 (8)

Functia principala a semineului

Functia principala a semineului se refera la rolul pe care il indeplineste semineul, si anume rolul pentru care a fost proiectat de catre producator, dar care acopera nevoile clientului.

Dupa functia principala, trebuie sa stii ca pentru alegerea celui mai bun semineu, trebuie sa te decizi care varianta dintre cele doua este cea potrivita:

  • Incalzirea unei singure incaperi, si anume locul unde este amplasat semineului, camera de zi, living sau a parterului etajului de tip open/space (intocmai ca un semineu electric tagu).
  • Incalzirea mai multor incaperi sau a intregii case, si ca acest lucru sa fie posibil este nevoie de calorifere, incalzire prin pardosea sau prin tubulatura care distribuie aerul cald in mai multe incaperi.

Poza2 (2)

Cat de des se va folosi semineul?

Daca vrei sa achizitionezi un semineu pe care sa il folosesti zi de zi, si mai ales pe toate perioada sezonului rece, cele mai potrivite si indicate modele sunt cele cu focar robust, precum cele din fonta, ce prezinta rezistenta in timp si sunt construiste special pentru o exploatare mai serioasa.

Insa daca semineului se va folosi doar ocazional, cel mai indicat ar fi sa alegi un semineu samotat la interior, care are mai putine depunderi de funingine si reziduri pe sticla.

Poza3 (9)

Brandul si fiabilitate semineului – aspecte importante!

Brandul reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte in alegerea “celui mai bun semineu”, avand un rol vital alegerea semineului de la un brand de incredere, ce are o traditie, istoric curat si ce este recunoscut la nivel european, si chiar si la nivel mondial. Astfel in viitor daca apare vreo problema functionala sau tehnica, stii exact unde ii gasesti pe piata termicelor, si peste 5 sau 10 ani.

Achizitionarea unui seminei si proiectarea acestuia in locuinta poate fi o investitie pe viata, facand parte din casa si decorul acesteia. De aceea te sfatuim sa verifici notorietatea brandului si a producatorului, cautand sa fie un produs fiabil oferit de un furnizor de incredere, care isi poate asuma remedierea oricarei probleme care ar putea aparea in timp.

Poza4 (7)

Calitatea semineului

Pe piata termicelor exista o gama vasta de seminee si de diferita calitate, iar pretul acestora poate varia intre 150 euro pentru gama de produse standar “entry-level”, si pana in jurul valorii de 5000 euro, si chiar peste aceasta valoare pentru gama de produse premium sau de lux. 

Pretul este diferit in functie de nivelul de calitate, esantionul de produs, si acelasi brand de seminee poate avea 2 sau 3 calitati diferite, fiind foarte usor sa te pacalesti optand pentru un brand de renume, dar in final sa alegi cel mai slab calitativ produs de la acel brand.

Insa este foarte posibil ca cu aceasi suma de bani, sa poti opta pentru un semineu de la un alt brand cu calitate medie, si sa alegi cel mai bun produs, alegand astfel un produs mai bun comparativ cu un produs entry-level de la un brand de renume.

Ce trebuie sa urmaresti cand doresti sa achizitionezi un semineu de calitate? In primul rand, materialele din care este realizat, precum grosimea fontei sau tablei, duritatea samotei, greutatea dispozitivului, optiunile incluse, vopseaua folosita, etc.

Nu încurca calitatea cu functionalitatea, pentru ca in final calitatea va decide daca te vei bucura de semineu pentru o perioada lunga sau scurta de timp!

Poza5 (11)

Materialele aditionale si importanta lor!

Daca ai ales un focar de calitate sau un semineu de tip soba de sine statator cu specificatii foarte bune, dar alegerea de materiale aditionale si racordarea la cosul de fum sunt de calitate slaba, in timp alegerea acestora materiale nepotrivite iti va da batai de cap, si iti poate transforma intregul sistem termic intr-un semineu nefunctional.

Poza6 (3)

Intretinerea si curatarea semineului

Unele tipuri de seminee necesita o curatare periodica, deoarece depunerile de funingine sunt mai mari, iar alte modele au nevoie de o intretinere mai redusa, datorita depunderilor mai putine. Asadar, semineele din fonta necesita o curatare periodica, dar au mai putine consumabile – si daca exploatarea se face corect in timp nu vor necesita alte investitii. Insa un semineu cu samota, care trebuie schimbata la o anumita perioada de timp (fiind o consumabila), va avea o sticla mai curata si mai putine reziduri de cenusa.

Poza7 (8)

Randamentul semineului

Poate te intrebi “ce este randamentul?”, raspunsul e unul foarte simplu: reprezinta procentajul din combustibil ce va fi folosit pentru obtinerea de caldura. Deci un randament ridicat are un consum redus de lemne, mai putine rezduri de cenusa si mai putine depuneri de cenusa. Insa un randament scazut, ofera exact opusul, un consum mare de lemne, dar si mai multe reziduri.

Poza8 (9)

Cel mai bun raport calitate-pret! 

De cele mai multe ori totul se reduce la un singur aspect, si anume: raportul calitate-pret, ce reprezinta un factor esential in alegerea semineului. De ce este un factor important? Deoarece, ca in orice domeniu, exista firme care pot profita de lipsa de informare a clientului. Si acest raport il gasim de obicei, la semineele de tip “tractor”, care sunt puse de catre producatori si distribuitori, nu neaparat pentru a face profit, ci mai mult pentru reclama si pentru a atrage atentia asupra ofertei lor de produs, folosindu-se de acest semineu de tip “tractor”. Acest tip de produs se vinde in cantitati uriase, si este mereu in stoc, fiind foarte cunoscut de magazinele de specialitate si de meseriasi.

Asadar in paralel cu pretul de achizitie, trebuie verificate materiale din care este construit semineul, grosimea acestora, garantia oferita de catre producator, de cat timp exista produsul pe piata, etc.

A Businessman Collects Wooden Puzzles With The Words Low Price Good Quality. The Concept Of Profitable Deals For Buyers. Small Cost Of Goods. Quality Service. Justified Money. High Rating. Marketing

Alege un meserias specializat si cu experiența, si nu unul care invata acum!

Punerea in opera si in functiune a unui semineu nu este o treaba usoara sau care poate fi neglijata, deoarece o singura eroare in procesul de constructie sau chiar alegerea unui material slab calitativ sau destinat pentru o alta aplicatie, poate crea diferite neplaceri sau probleme, care in timp ar putea necesita costuri mari si urgente!

Astfel, meseriasul are probabil cel mai important rol, daca se opteaza pentru un semineu construit. Cauta si alege un meserias care sa fie dedicat domeniului termic (constructie semineu, centrala, soba borsa), sa aiba experienta si care sa se ocupe exclusiv numai cu asta. Alegerea unui meserias bun valoreaza mai mult si decat cele mai bune materiale, asta pentru ca desi ai optat pentru cele mai bune materiale, te poti alege cu o lucrare praf.

Tine cont de urmatoarele lucruri: daca meseriasul pe care l-ai ales cu greu ajunge la fata locului pentru o constatare, iti poti imagina modul cum va lucra si dedicarea pentru proiect?! Alege p persoana responsabila, care poate garanta calitatea si integritatea lucrarii! Si orice meserias bun trebuie sa detina un portofoliu de prezentare care sa ii reprezinte munca si profesionalismul.

Este posibila ampalsarea unui cos de fum? Sau ma poate limita deja exista unuia?

In primul rand, trebuie sa stii ca nu orice semineu merge la orice cos de fum! Multa lume se loveste de urmatoarea situatie: isi doresc un semineu in locuinta, insa cosul de fum sau locuinta nu permit acest lucru.

In al doilea rand, daca acolo unde vrei sa amplasezi un semineu pe lemne exista deja un cos de fum construit, s-ar putea ca semineul pe care doresti sa il racoredezi sa te poata limita. De ce? Pentru ca diametrul cosului si/sau inaltimea acestuia sa fie unele nepotrivite sau limitarea pentru racordarea unui focar de semineu de dimensiuni mai mici.

Poza10 (7)

Unde amplasam semineul?

Spatiul pentru amplasarea semineului trebuie ales cu mare grija, pentru ca acesta sa fie posibil din punct de vedere al spatiului, dar in special din punct de vedere tehnic, fara improvizatii sau compromisuri.

In plus, tine cont ca vizibilittatea semineului sa fie posibila din orice unghi, chiar daca semineul va fi amplasat drept sau pe colt! Pentru ca in final acesta este farmecul semineului, sa te poti bucura de vederea focului si jocul lui!

Poza11 (6)

Design-ul semineului

Semienul va fi in centrul atentie in locuinta ta, fiind un element important, de aceea nu lasa la voia intamplarii modul cum acesta se va integra in designul interior al locuintei tale, dar si a stilului de viata al familiei.

Astazi, pe piata termicelor exista o varietate foarte mare de modele si stiluri, dar exista in mare 3 linii: clasic, rustic si modern, care si ele la randul lor se pot imparti in mai multe subcategorii.

Semienul se va remarca, in special prin frumusetea oferita de jocul focului si ambianta creata, si nu neaparat de o anumita imbracaminte, placare sau cu multe “brizbrizuri”. Pentru ca de cele mai multe ori se aplica acesta expresie “Mai putin e mai mult”, deci stilul simplist o sa fie mereu o alegere buna si sigura!

Poza12

Proiectarea semineului si construirea acestuia!

Pentru a avea cel mai bun semineu, cel mai bine este sa il gandesti inca din faza de proiect a casei, pentru ca amplasarea lui va fi cea mai buna cu putință. Astfel, semineul va face parte din decorul si va fi parte din constuctia casei, si nu va fi necesara incercarea amplasarii si integrarii lui sau in anumite situatii chiar imposibila amplasarea acestuia.

Pentru constructia unui semineu cea mai buna si optima perioada din an este primavara sau vara, deoarece in domeniul termic este extrasezon, si poti obtine cele mai bune preturi la produse, dar si la montaj.

Nu lasa executia semineului pentru toamna tarziu, cand toata lumea isi doreste semineul finalizat cat mai repede. Exista riscul sa ti se ofere o lucrare realizat superficial de catre meserias, dar si datorita cererii foarte mari sa nu fie in stoc produsele/materiale necesare pentru finalizarea lucrarii. Preturile sunt stabiliate de catre producatori, si cand sunt suprasolicitati, nu o sa ai parte de cele mai bune facilitati si conditii comerciale din parte lor – iar preturile in perioada asta cu greu pot fi numite preturi preferentiale.

Poza13 (5)

Compara!

Inainte de a lua orice decizie compara: caracteristici, specificatii si preturi! Mediul online iti ofera o gama foarte larga de modele, si te poti bucura de promotii si reduceri, pe care in magazinele fizice nu le ai. Verifica parerea altor utilizatori, citeste recenzii, foloseste aceasta oportunitate virtuala pentru a stabili care e cel mai bun semineu pentru tine!

De ce sa alegi un semieu pe lemne? Concluzie!

Ambianta si farmecul pe care ti-l ofera semineul nu poate fi inlocuit de niciun alt dispozitiv de încălzire, amintirile si momentele speciale pe care le vei petrece cu cei dragi in jurul semineului sunt de neinlocuit, asta spun si prietenii nostri din Rotaract Sibiu.

In final, pentru a face cea mai inteleapta alegere trebuie sa acorzi timp, sa te documentezi si sa te informezi din timp, pentru a stii care criterii primeaza, care sunt nevoiele, dorințele in alegerea celui mai bun semineu.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.