În cadrul Guvernului se discută măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, iar măsurile ar urma să fie trecute fie prin OUG, fie prin proiect de lege în Parlament.

Ultimul scenariu de lucru ajuns pe masa premierului Nicolae Ciucă este cel care prevedere impozitarea cu 16% a salariilor care sunt mai mari decât cel al președintelui. Se va impozita doar aceea parte din salariu care depășește salariul președintelui, ne-au precizat surse guvernamentale, relatează portalul știripesurse.ro

Această măsură ar urma să fie adoptată prin OUG și ar urma să intre în vigoare de pe 15 mai. De asemenea, tot prin OUG se va decide și înghețarea angajărilor, o măsură care ar putea să intre în vigoare de pe 15 mai.

Angajările vor fi înghețate în tot sistemul bugetar, cu excepția educației, sănătății și a posturilor unice.

Aceste măsuri vor aduce o economie la buget de 10 miliarde de lei.

Discuțiile din interiorul Coaliției

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la Iași că Ministerul Finanțelor lucrează deja la o analiză privind supraimpozitarea cumulului de venituri pensie-salariu al lucrătorilor la stat, dacă acesta depășește salariul Președintelui României. Această analiză nu va fi gata, a precizat premierul, înainte de 1 mai.

„Nu discutăm despre supraimpozitare, ci de impozitarea anumitor venituri. Ideea de bază a fost impozitarea celor care au salarii mai mari decât al Președintelui. Așteptăm să se vină cu măsura, așteptăm analiza Ministerului Finanțelor”, a spus prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Varianta supraimpozitării veniturilor care depășesc salariul președintelui a apărut public după întâlnirea de luni seară a liderilor coaliției de guvernare, relateaza Romania Libera.

PSD susține supraimpozitarea veniturilor mari din cumulul pensie-salariu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, creditat cu această idee, afirmă că interzicerea cumulului pensie-salariu ar putea fi neconstituțională și că soluția mai sigură ar fi cea de supraimpozitare.

„Dacă prin acel cumul depășești, de exemplu, salariul brut a Președintelui, care e aproximativ 25 de mii, e normal să vii, dacă e constituțional, cu o impozitare suplimentară. Sunt două venituri, amândouă de la bugetul statului.”

Președintele PSD a precizat că veniturile din sectorul privat nu sunt vizate de această posibilă măsură. Totuși, discuțiile din coaliție au atras atenția că o impozitare selectivă, numai a veniturilor din sectorul public, ar putea fi neconstituțională.

Pe lângă limitarea veniturilor mari printr-o eventuală impozitare specială, coaliția discută și despre reducerea cheltuielilor de la buget.

Marcel Ciolacu afirmă că o prima măsură desprinsă din consultările coaliției ar fi oprirea angajărilor în sectorul bugetar, cu excepția sistemului de Sănătate.

„E oportună o ordonanța de urgență care să înghețe absolut toate angajările de la stat. Fiecare ministrul, fiecare agenție, sa își facă o analiză proprie și, în cazul în care au posturi descoperite, să facă transferuri în interiorul instituțiilor.”

Sursa

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.