Vânzătorii de legume și fructe din Piața agroalimentară Vest din municipiul Tulcea au transformat o tarabă neutilizată într-un stand cu cărți gratuite pentru cumpărători. Potrivit lui Ivan Anatolie, unul dintre comercianții din piața amintită, standul a fost prezentat pentru prima dată la finele anului trecut, iar până în prezent a adunat câteva zeci de donatori și de iubitori de lectură.


„E o inițiativă civică de anul trecut. O fată care stă în apropiere mi-a adus două sacoșe cu cărți. Le-am pus aici, am adăugat un afiș „Luați o carte gratis!” și vin oamenii și iau cărți. Unii mai și aduc”, a declarat pentru AGERPRES Anatolie.
El a lăsat să se înțeleagă că unii tulceni chiar s-au îmbulzit să ia cărți gratuite. „Îi mai domolesc uneori pe unii dintre cei care vor să ia cărți, că iau cam multe”, a mai spus Ivan Anatolie.
Georgeta Viorica Nicola, vânzătoare de produse lactate la o tarabă din apropiere, a recunoscut că miercuri, de 8 martie, a luat șase cărți de pe tarabă. „Am luat azi șase cărți pentru nora mea. Ea face școală să se facă profesoară de matematică. Am luat de aici cărți de matematică și română de clasa a XII-a. Nu am de unde să aduc alte cărți în loc”, a afirmat Nicola.
În schimb, Ivan Anatolie a afirmat că a adus cărți de acasă pentru cei care vin să-și facă piața de la ei. „Am adus cărți de scriitori români pe care le-am citit. Sunt cărți cu valoare sentimentală pentru mulți. Am luat romane polițiste de autori străini. În fiecare zi am o carte la tarabă. Nu e vorba că sunt sau nu clienți”, a menționat Anatolie.
Pe taraba de lângă cutiile cu pungi pline cu scumpie, pojarniță, busuioc, cimbru și coada șoricelului, sunt cărți semnate de Ion Creangă, Remus Luca și Victor Papilian care-și așteaptă cititorii. „Sunt persoane care s-au săturat de televizor și mai iau o carte. Întotdeauna vor fi cărți aici”, a mai spus Ivan Anatolie.
Inițiativa comercianților din Piața agroalimentară Vest este unică la nivelul municipiului Tulcea în ultimii peste 10 ani.
„Este un gest frumos și nu am mai auzit de ceva similar în orașul Tulcea. Noi avem cărți care se casează și sunt scoase la vânzare la un preț de un leu. Sunt așezate la intrarea în bibliotecă și cine vine și găsește ceva interesant poate lăsa un leu în schimbul unei cărți. Cu sumele strânse, se fac acțiuni caritabile în centrele de ocrotire socială”, a declarat Dan Drăniceanu, directorul Bibliotecii județene „Panait Cerna”.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.