Două Decizii ale Prim-Ministrului Viorica Vasilica Dăncilă adoptate azi au schimbat conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Prima dintre decizii este cea prin care Mălin-Matei Muşetescu a fost revocat din funcţia de guvernator cu rang de subsecretar de stat – Decizia nr. 122 din 14 iunie 2019, iar a doua prin care Cătălin Ţibuleac a fost numit în funcţia de guvernator cu rang de subsecretar de stat, al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării – Decizia nr. 123 din 14 iunie 2019.
Despre schimbarea Guvernatorului Administraţiei Biosferei Delta Dunării se vorbea încă de anul trecut, dar nu atât serios cât după data de 27 mai 2019 când cel care l-a propus şi susţinut în funcţie, Liviu Dragnea, a fost închis.
Numit prin Decizia Primului-Ministru nr, 364/24.04.2017, Mălin-Matei Muşetescu a făcut azi un scurt, chiar foarte scurt bilanţ al activităţii sale din ultimii doi ani de mandat.
„Dacă este vorba să amintesc despre realizările Administraţiei din perioada în care am fost Guvernator, pentru că nu sunt ale mele ci ale instituţiei, aş pune pe primul plan înfiinţarea Comitetului Pescăresc. Prin acest Comitet Pescăresc, poate contestat de unii, am reuşit nu doar să avem ca instituţie o legătură directă cu pescarii, dar să şi impunem unele măsuri bune pentru ANPA. Apoi, poate la fel de important, am reuşit anul trecut să introducem conceptul de catch and release la specia ştiucă iar din acest an am reglementat, zic eu, poate mai bine pescuitul recreativ sportiv din perimetrul Rezervaţiei cu acele limite pentru capturi la specii valoroase. Nu aş vrea să treacă drept lipsită de importanţă nici propunerea legislativă a domnului deputat Lucian Simion, cu care am colaborat foarte bine şi am reuşit ca împreună să nu mai ascundem gunoiul sub preş, cum se făcea în trecut, în privinţa acelor plaje neautorizate dar pe care erau mii de oameni. Aceste plaje, Vadu, Corbu, Sulina au devenit plaje neamenajate şi li se permite legal turiştilor din această vară accesul turiştilor. Nu aş încheia fără să amintesc de cele şapte proiecte cu finanţare europeană care au fost elaborate de ARBDD cu o valoare totală de 30 de milioane de euro şi de cele trei proiecte de finanţare pentru decolmatări în Delta Dunării transferate la POIM, La capitolul nerealizări, patru sunt regretele mele cele mai mari şi am să le amintesc foarte succint. Nu am reuşit să fac şcoala de ghizi, nu am reuşit să împrejmuiesc Pădurea Caraorman deşi le-am promis oamenilor de acolo asta încă de anul trecut, nu am reuşit să mă impun la nivel guvernamental cu conceptul de piaţă locală de peşte care ar fi dezrobit pescarii şi, nu în ultimul rând, că nu am găsit pârghiile legale de a majora salariile angajaţilor de la ARBDD”, a declarat la final de mandat fostul Guvernator.
Obiectivul noului Guvernator: „Biodiversitate în armonie cu comunităţile locale”
Chiar dacă îşi va prelua funcţia abia de săptămâna viitoare, Cătălin Ţibuleac este un nume despre care se vorbea că va fi Guvernator încă din data de 27 mai 2019. Mai accentuat în ultima săptămână când, pentru mulţi, deja nu mai era un secret că va fi numit în această funcţie. Mandatul său de preşedinte al Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării nu se va încheia nici după această numire iar lucrurile bune întâmplate în turism vara trecută şi cu perspectiva de a se întâmpla şi în aceeastă vară probabil că vor continua cu … Cătălin Ţibuleac – preşedinte onorific.
„Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării este un proiect de suflet al meu în care am crezut şi cred şi de aceea voi susţine această asociaţie ca şi până acum din postura de preşedinte onorific. Nu este nicio incompatibilitate, dar sunt de părere că această asociaţie va avea nevoie, conform statutului, de un director executiv de săptămâna viitoare. În concluzie voi rămâne şi la Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării ca preşedinte onorific şi voi ajuta, în măsura în care timpul îmi va permite, dezvoltarea Turismului în Dobrogea de Nord pentru că este al doilea pilon de dezvoltare după Agricultură”, a declarat Cătălin Ţibuleac, noul Guvernator al ARBDD.
În privinţa obiectivelor sale pentru Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, noul Guvernator a declarat: ” Nu sunt multe de spus acum. Delta Dunării are nevoie de o prezervare a biodiversităţii în armonie cu comunităţile locale. Tocmai din acest motiv Delta Dunării are nevoie de un management integrat al deşeurilor, de un turism responsabil, de o activitate de pescuit foarte bine reglementată care să ducă la refacerea stocurilor de peşte. Sunt şi alte probleme ce vor trebui rezolvate iar acest lucru se va întâmpla în momentul în care şi personalul instituţiei va fi mai bine motivat şi profesional şi financiar pentru că în ceea ce priveşte salarizarea sunt lucruri ce vor trebui schimbate şi cât mai repede”