Pentru alegerea celui mai bun cos de fum, trebuie sa stii ca acesta reprezinta cea mai importanta componenta din sistemul de incalzire al locuintei tale, de aceea este necesar sa ii acorzi o atentie speciala, atat inainte de-al achizitiona, dar si dupa achizitionare, in procesul de montaj si intretinere, avand astfel siguranta ca ai ales cel mai bun produs pentru casa ta!

Este chiar atat de important?

Cosul de fum profesional, care este bine montat, este important, deoarece el reprezinta siguranta familiei si a casei, si cel mai bine constientizam atunci cand ne gandim ca cele mai multe incendii au drept cauza cosuri de fum nesigure, neconforme sau improvizate.

Si sursa de caldura este importanta, sa fie de calitate, insa cel mai important aspect este cel cu privire la siguranta pe care trebuie sa o ofere cosul de fum.

In zilele noastre alegerea cel mai bun produs care sa fie dupa nevoile si dorintele pe care le ai, este tot mai grea, si acelasi lucru se aplica si in privinta alegerii cosului de fum. Poti fi usor influentat de strategiile avansate de marketing, de promovare, si decizia poate fi influenta cu usurinta, pierzand astfel din vedere caracteristicile si specificatiile produsului care conteaza cu adevarat.

poza0

Cosurile de fum din inox sunt cele mai cautate si des folosite, datorita multiplelor avantaje pe care acestea le ofera, lucru pe care dorim sa il evidentam si noi in cele ce urmeaza, ofrindu-ti un ajutor real in achizitionarea hornului din inox.

Mai jos iti vom prezenta aspectele pe care trebuie sa le ai in vedere, punandu-le ordonat intr-o secventa logica, in functie de importanta lor.

Iti vom oferi raspunsuri scurte si prompte la cele mai populare 12 intrebari, pe care orice client ar trebui sa si le puna inainte de alegerea unui cos de fum profesional:

 1. Cosul trebuie sa fie certificat?

In primul rand, inainte de orice informatii irelevante, specificatii sau detalii tehnice, asigura-te ca sistemul de cos este unul certificat!

poza1

Alege calitatea si siguranta, si nu te lasa convins de sisteme de cosuri de fum construite in garaj, improvizate dupa informatii nesustinute. Nu iti pune siguranta familiei si a locuintei in pericol, indiferent de laudele aduse, resusitele, s.a.m.d.

Astfel, in procesul alegerii hornului, trebuie sa sti ca un producator serios nu poate pune pe piata un sistem de evacuare certificat, inainte ca produsul sa treaca prin diferite teste, supus anumitor controale si conditii, fiind incadrat in diferite normative. Un certificat de conformitate si functionare emis de catre un producator serios autorizat ne asigura ca produsul este testat si destinat satisfacerii nevoilor noastre, ridicandu-se la standardele europene din domeniu.

poza2 (1)

2. Este hornul certificat pentru sursa mea de caldura?

Cosurile de fum sunt certificate si clasificate in functie de sursa de caldura care se racordeaza la cos si de combustibilul folosit ulterior, sigur acest criteriu depinde si de calitatea si tipul materialelor din care sunt confectionate cosurile de fum. Spre exemplu nu se poate folosi un cos de fum certificat pentru gaz sau peleti pentru a instala si racorda un semineu pe lemne sau o centrala pe lemne.

poza3 (1)

Sa nu crezi in repelicile de genul “lasa ca merge si pe lemne, ce sa se intampla? Cosul e solid…”. Daca un anume cos de fum nu este certificat pe un anumit combustibil, exista un motiv intemeiat pentru acest lucru. In general, orice producator doreste sa isi certifice sistemul de horn pentru cat mai multe aplicatii.

3. Din ce tip de otel inoxidabil este realizat cosul de fum?

In primul rand, trebuie sa te asiguri ce tip de inox s-a folosit la fabricare, si sa stii ca inoxul poate fi de mai multe feluri, in functie de compozitia acestuia, care este redata de cantitatea de nichel sau carbon. Inca un aspect important – inoxul folosit in domeniul alimentar nu este acelasi cu cel folosit in domeniul industrial.  

Aspectul materialului este cu mult mai important si decat grosimea pe care o are materialului, deoarece inoxul de la interior e cel mai supus la temperaturi foarte ridicate si la diferiti acizi care il poate afecta. Materialul cel mai des intalnit, dar si cel mai recomandat, pentru surse pe lemne, carbuni sau ulei, la temperaturi inalte de functionare este cel de tip 316L (140114), cu urmatoarea descriere: acid resistent steel. Multi producatori folosesc un alt tip de inox la interiorul cosului, mai bun si calitativ, fata de exterior, dar acest lucru nu e facut la intamplare.

poza4

Canalul interior al hornului e mult mai important decat exteriorul, pentru ca trebuie sa rezistente la intemperii si coroziune, sa faca fata acizilor din combustibili si temperaturilor foarte ridicate, fara sa isi schimbe proprietatile. Exista un tip de inox dedicat pentru arderea combustibilului solid fara condensare, cu denumirea: heat resistent steel (1.4828). Asadar, cel mai intalnit tip este 316L, fiind si cel mai recomandat si cel mai “universal” tip de material pentru cosurile de fum din inox.

4. Care este temperatura de incalzire a hornului?

Pentru alegerea hornului cel mai bun, trebuie sa iti in calcul urmatoarele caracteristici:

 1. Grosimea materialul izolator – este vorba despre vata care se afla intre peretii de inox, cel mai des intalnit sistem. Pentru ca cu cat un material izolator este mai gros, cu atat e mai eficient pentru un transfer termic mai mic, astfel cosul tau ofera o mai buna siguranta!
 2. Densitatea materialului izolator – nu este indeajuns ca vata izolatoare a cosurilor de fum din inox sa fie de grosime mare, ci este obligatoriu ca aceasta sa prezinte si o anumita densitate, care va determina gradul de izolare si transfer termic.
 3. Distanta fata de materialele inflamabile – se gaseste in certificatul european de conformitate, in care este mentionata ce distanta trebuie pastrata fata de materialele inflamabile la cosul de fum. Aceasta reprezinta totodata si “polita de asigurare” pentru producatorii din domeniu, cand este vorba de eventualele incendii. Primul lucru veriifcat in astfel de cazuri este conformarea say nneconformrea in privinta distantei care era specificata in certificat si care este in realitate.

*Distanta fata de inflambabile inscrisa in certificat este scrisa sub urmatoarea forma: G10 = 1cm ( cos de fum cu grad ridicat de izolare, calitativ si superior altor sisteme); G 50 = 5cm, G65 = 6,5 cm; G100 = 10 cm, s.a.m.d.

poza5

poza6

 

 1. Care este temperatura maxima suportata de cosul de fum?

Dupa emiterea unui certificat de performanta, aspectele pe care le-am discutat la punctele 3 si 4, trebuie sa specifice care este temperatura maxima de lucru a produsului respectiv. Temperatura maxima certificata este notata cu un T in fata, spre exemplu T200/400 sau T600 – dupa caz.

poza7 (1)

Verifica daca temperatura de lucru a hornului corespunde sursei de incalzire ca va fi racordata la aceasta, pentru ca cu cat un sistem de cos de fum are in componenta sa materiale mai calitative si de grosime mai mare, cu atat trebuie sa reziste la temperaturi mai ridicate. Trebuie sa stii ca exista si riscul sa fi inselat la cumpararea unui sistem de cos de fum slab, oferindu-ti un alt certificat, de aceea trebuie sa te asiguri ca certificatul corespunde cu produsul pe care il cumperi si cu temperatura de lucru pentru sursa ta de caldura.

Un alt aspect important si de verificat este cel al certificatului cu o rezistenta la 600 grade, dar cu o calitate proasta la vata G, ce poate fi modificata, riscand sa fie mult mai ridicata, si in final sa reprezinte un dezavantaj.

 1. Hornul este de la un brand cunoscut sau de incredere?

Brandurile de renume si de incredere, sunt cunoascute pe piata, si vand de obicei in cantitati mari, in mai multe tari sau chiar la nivel internatioal. Optand pentru un produs de la un brand de incredere iti poate aduce o serie de avantaje, precum: siguranta alegerii, raspuns prompt in viitor la solicitarile tale, ajutor pentru completari la sistemul hornului. De altfel o sa fie mereu suport si incredere deplina atunci cand ai nevoie de o firma serioasa, ce te ajuta in rezolvarea unei probleme sau defectiuni.

poza8 (1)

O astfel de companie de incredere nu isi construieste reputatia instant, ci de-a lungul anilor sau chiar a decenilor, oferindu-ti servicii de inalta calitate, experienta vasta, materiale superioare, si practicarea unor preturi accesibile. In final toate aceste caracteristici duc la dezvoltarea unui produs calitativ si competitiv, ce ofera incredere si siguranta.

 1. Configuarea si accesorizarea cosului de fum este posibila in orice situatie?

Pentru ca un cos de fum sa fie complet, sigur si facil, acesta necesita o serie de elemenete de accesorii care compun intreg sistemul de seminee termodecor. Este important ca producatorul sa va ofere o gama de accesorii, deoarece in multe din cazuri poate fi chiar esentiale pentru functionarea corecta a cosului.

poza9 (1)

Avantaje pe care le ai, daca produsul are o gama larga de elemente ce completeaza sistemul:

-montaj usor si facil

-etansare la racord si la acoperis

-varietate de teminatii

-modificarea pretului final

-posibilitatea de deviere a cosului pe langa strasina

-ampalsarea unui ventilator pentru un tiraj fortat

-curatrea ulterioara si intretinerea

-asigurarea cosului pe constructie si sisteme de ancorare

-diferite varinate de pornire a cosului

-diversitate mare in diametre

-racordarea sursei la diferite unghiuri

-prelungirea traselui izolat pana la sursa de caldura

-inchiderea peretelui izolat

De aceea, accesorizarea cosului de fum la un invel cat mai inalt va v-a aduce doar beneficii la functionalitate, structura, rezistenta sau aspectul acestuia!

 1. Designul cosului de fum este unul placut?

Aspectul cosului de fum are si el un rol important, si in anumite cazuri poate fi la fel sau chiar mai important decat functionalitatea si specificatiile acestuia. De-a lungul anilor clientii au optat tot mai mult pentru cosurile de fum de inox vopsite la exterior in negru sau in alte culori, alese din paletarul de nuante RAL, pentru un design frumos si complet al casei.

Iar clasica culoare a inoxului la aceste cosuri de fum, face parte din designul casei, si exprima: modernitate, eleganta si mai ales se potriveste cu orice tip de locuinta fie ea moderna, clasica, vintage, contemporana, etc.

poza10 (1)

 1. Prezinta un raport bun calitate-pret?

Cand ne dorim cel mai bun produs, mereu ne gandim sa fie de calitate si accesibil, asadar daca gasiti doua sisteme de cos fum similare sau poate chiar identice in privinta specificatiilor, cu acelasi materiale avute in compozitie, cel mai sigur vom spune ca cel mai accesibil este si “cel mai bun”.

Pretul mereu conteaza! – asigura-te cand achzitionezi un cos de fum, ca bugetul alocat sa reflecte in mod real calitatea acestuia. Asa este si la sobe si la top gratare gradina sau accesorii! Este important sa acordam o atentie mare la raportul calitate-pret!

poza11 (1)

 1. Ai calculat bine cosul de fum?

Cosul de fum este cu adevarat cel mai bun, atunci cand indeplineste cel mai bine nevoile, adica sa aiba o inaltime,diametru si o amplasare corespunzatoare, asigurand evacuarea fumului de la o sursa de caldura specifica, in siguranta.

Retine, pentru ca cosul de fum ales sa fie cea mai buna alegere, acesta trebuie sa isi faca treaba cat mai bine posibil, ca sursa racordata la acesta sa functioneze la parametri optimi.

poza12 (1)

Toate cosurile de fum din inox sunt disponibile intr-o gama variata de diametre, de la 130-250 mm, mai mici sau mai mari in cazuri aparte sau domenii industriale (cum sunt si la cosuri de fum ceramice). Nu orice sursa de caldura este compatibila oricarui diametru, acesta trebuie calculat si ales in functie de inaltime, racord si deviere unde este cazul. Asigura-te ca nu te alegi cu un cos de fum de diametru gresit, care nu poate sa deserveasca corect sursa de caldura pentru o functionare corecta si optima. Intodeauna verifica cartea tehnica sau manualul, si daca nu esti convins ca stii ce trebuie ales, consulta un specialist. Aceasta etapa implica o schita sau o sectiune a casei, poza de la fata locului si uneori chiar deplasarea la fata locului.

Poti alege cel mai bun cos de fum de pe piata, insa daca nu este dimensionat corespunzator, exista riscul ca sursa de caldura sa nu functioneze corect.

poza13 (1)

 1. Cine o sa monteze cosul de fum?

Produsul este important, insa pe atat de important este si montajul, fiind imperios necesar sa te asigura ca persoana care se va ocupa cu montajul sistemului de evacuare, este calificata si stie ce face, daca a mai montat o astfel de componenta si ca este documentat pentru o instalare corespunzatoare.

poza14 (1)

Importanta montarii cosului de fum este vitala, altfel un montaj defectos poate pune in pericol siguranta familiei sau a casei, poate genera un nivel slab de functionare a sursei de caldura. Montajul unui cos de fum presupune diferite nivele de dificultate, asta fiind determinata de anumiti factori: in functie de amplasarea acestuia, de locatie, structura locuintei, existenta sau absenta materialelor inflamabile, deviatia cosului, dar si etansarea la racord sau acoperis.

Pentru a evita orice neplacere si bataie de cap, alege o persoana specializata in domeniu, o persoana ce se poate ocupa chiar si de punerea in functiune a sursei tale de caldura.

 1. Merita sa compar variantele?

 Cel mai mare avantaj al zillelor noastre este posibilitatea de a compara produsele, calitatea materialelor, diferite sisteme, specificatiile produsului si bineinteles si pretul – si toate aceste informatii aflate intr-un timp scurt.

In prezent, aproape orice companie serioasa si de incredere, este vizibila in mediul online, oferindu-ti ocazia de a compara, afland care cos de fum din inox este cel mai bun pentru tine, si in comparatie cu alte sisteme de pe piata, precum hornurile ceramice, si compara in functie de nevoile cosului tau de fum, cere oferte.

De asemenea, compara sistemele intre ele, specificatiile, materialele folosit si producatorii – pentru ca un cos de fum este o investitie serioasa!

poza15 (1)

Atunci cand compari, cauta cel mai bun cos de fum pentru tine, nu neaparat sa fie cel mai iedtin sau cel mai scump, aspectos, usor de monta – urmareste pasii de mai sus si pune in practica, evitand orice risc!

O sa fii placut surprins sa vezi cate informatii iti pot oferi doar cateva click-uri pe paginile magazinelor specializate din acest domeniu. Daca te intrebi cum poti determina care e cel mai bun produs, retine: Numai prin comparatie se ia cele mai bune decizii!

poza16 (1)

Daca informatiile si raspunsurile oferite de noi in acest articol te-au ajutat in alegerea celui mai bun cos de fum pentru locuinta si familia ta, dar doresti sa afli mai multe detalii tehnice poti apela la PEFOC.RO, ce iti ofera consultanta gratuita, sfaturi si ajutor in alegerea celui mai bun cos de fum din inox, si nu numai!

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.