Cercetătorii Institutului Naţional Delta Dunării (INDD) din Tulcea lucrează în timpul stării de urgenţă în sistem de telemuncă şi au solicitat prelungirea unor proiecte de finanţare, în contextul restricţiilor de circulaţie impuse pe fondul pandemiei cu noul coronavirus.
Directorul INDD, Marian Tudor, a declarat, pentru AGERPRES, că doar zece angajaţi ai instituţiei vin la serviciu în această perioadă şi că cei aproape 100 de cercetători care din luna martie lucrează în sistem de telemuncă vor reveni la serviciu săptămâna viitoare.
„Vrem să renunţăm la telemuncă la începutul lunii mai şi avem un set de măsuri pregătit. Avem două căi de acces, un flux de intrare şi unul de ieşire, covoraşe dezinfectante la intrare, dezinfectante pentru mâini, accesul în institut se va face cu mască şi mănuşi, pe trei intervale orare, urmând ca şi programul să fie decalat corespunzător”, a menţionat Marian Tudor.
De asemenea, se va avea în vedere respectarea distanţei de cel puţin un metru între angajaţi în timpul programului.
Directorul INDD a precizat că mai multe proiecte europene vor fi prelungite, în contextul actual, dacă solicitările institutului tulcean vor fi aprobate de autorităţile contractante.
„Foarte probabil că se va întâmpla acest lucru (se va aproba prelungirea lor – n.r.), pentru că proiectele au fost evaluate în totalitatea activităţilor lor, deci şi diseminarea, şi dezbaterile ştiinţifice pe baza rezultatelor cercetărilor sunt la fel de importante ca cercetările în sine. În ceea ce priveşte unele contracte care au beneficiari din mediul privat, şi ele sunt prelungite în baza unor înţelegeri între părţi pe care le aplicăm şi noi în cazul firmelor care prestează servicii către institut”, a declarat directorul INDD.
Tot în contextul stării de urgenţă a fost amânat şi simpozionul ştiinţific internaţional „Delte şi zone umede”, prin care institutul tulcean dorea să marcheze împlinirea a 50 de ani de la înfiinţare.
„Am fost nevoiţi să luăm decizia amânării pe o perioadă nedeterminată a simpozionului. Toţi oamenii de ştiinţă care-şi exprimaseră dorinţa de a participa, şi nu erau puţini, au înţeles situaţia, iar ca o glumă putem spune că vom sărbători 50 plus, nu 50”, a menţionat directorul INDD.
Printre proiectele care se vor prelungi, din cauza restricţiilor de circulaţie impuse pe fondul pandemiei, se află şi două proiecte care au în vedere speciile de peşti migratori.
Unul dintre ele are ca obiectiv refacerea habitatelor acvatice a început în 2018, se va încheia anul viitor şi reuneşte toate statele riverane Dunării, iar cel de-al doilea vizează realizarea studiului de fezabilitate pentru o trecătoare la Porţile de Fier necesară speciilor de peşti migratori, a început în 2019 şi urma să se încheie anul acesta.
„Sperăm ca prin cele două proiecte, într-un viitor apropiat, aceşti peşti care migrau odată până la Regensburg să poată trece de Porţile de Fier. (…) Vom amâna proiectele cu cel puţin şase luni, dacă nu un an”, a precizat, pentru AGERPRES, cercetătorul INDD, Marian Paraschiv.
În baza rezultatelor obţinute de-a lungul timpului, INDD se recomandă drept Centru Naţional de Referinţă pentru Clasele de Utilizare a Terenurilor şi Pescării, Centru de Informare Tehnologică pentru Delta Dunării al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi consilier ştiinţific al Ministerului Mediului pentru implementarea reţelei Natura 2000 în România.