ACTUALIZARE: Proiectul de lege va intra marți, 20 iunie, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pentru votul final.
Președintele Horia Teodorescu: „Depinde de noi cum vom putea să gestionăm cât mai bine oportunitatea de a schimba acest obiectiv, astfel încât să avem, poate, cel mai important și frumos punct de atracție din județul nostru. Ținând cont de faptul că este principala poartă de intrare în Delta Dunării, va trebui să găsim cel mai adecvat proiect prin care să schimbăm și să dezvoltăm această zonă, unde tulcenii să regăsească zona de promenadă și destindere pe care au așteptat-o de mulți ani. Aș dori, în final, să mulțumesc tuturor celor care au fost lângă mine în acest demers lung și greu“.


Mâine, 13 iunie, poate fi o zi cu noroc pentru județul nostru. Proiectul de lege prin care cheurile de pe faleză vor trece din concesiunea APDM Galați în domeniul public al județului Tulcea ar putea intra pe ordinea de zi a Camerei deputaților.
Se va pune astfel capăt unei lungi istorii pline de încercări, declarații, negocieri, întâlniri și promisiuni, iar principala sursă de venit din transportul fluvial tulcean de mărfuri și pasageri va ajunge, în sfârșit, la administrația județeană.
Proiectul de lege are șansa de fi votat în unanimitate de deputați, după ce în Senat cei 8 reprezentanți ai USR au votat împotrivă.
Filiala Tulcea a Uniunii Salvați România anunță însă, printr-un comunicat, că a solicitat colegilor din Camera Deputaților să voteze favorabil această inițiativă legislativă, „dorința noastră fiind să punem umărul la orice proiect benefic pentru comunitate, indiferent de culoarea politică a inițiatorului”.
Prin urmare, există o voinţă politică unanimă în privinţa legii – chiar dacă are doar valoare de simbol, iniţiatorii având oricum suficiente voturi pentru a aproba iniţiativa.
Această nouă poziţionare vine în urma semnalelor de nemulţumire pe care USR le-a primit în urma votului negativ pe care partidul l-a dat în Senat. Totuși, filiala Tulcea a Uniunii avertizează: „vom lansa, pe plan local, o campanie de monitorizare a modului în care Consiliul Județean va administra noul obiectiv de patrimoniu. În fiecare lună, vom solicita atât Executivului, cât și plenului CJ Tulcea, situația la zi a proiectului de reabilitare a falezei Dunării, pentru a vedea dacă autoritățile județene își vor face treaba mai bine decât nu a făcut-o APDM. Suntem chiar nerăbdători să aflăm viziunea autorităților locale în ceea ce privește punerea în valoare a acestui obiectiv, simpla ei reparație structurală nefiind, în viziunea noastră, suficientă”, transmite USR Tulcea, în comunicat.

Reamintim că proiectul de lege supus aprobării va transfera în domeniul județului Tulcea doar cele patru cheuri de acostare de la malul Dunării (pe faleza municipiului), pe o lungime de 1557 metri. Solicitarea iniţială cuprindea şi o suprafaţă de 2,5 ha, respectiv noul port turistic – însă această zonă face deja obiectul unor investiţii în derulare a APDM şi, legal, nu îşi poate schimba situaţia juridică.
Loredana PRISADA

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.