Astăzi, o delegație a Municipalității Suzhou, condusă de Zhou Weiqiang, președintele Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez, Comitetul Suzhou, s-a aflat în vizită la Tulcea, fiind primită de vicepreședintele Consiliului Județean, Dumitru Mergeani. Din delegație au mai făcut parte Jin Jianli, secretarul general al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez, Comitetul Suzhou, Chen Binhua, director al Comitetului de Afaceri Juridice și Sociale al aceleiași conferințe, Qian Jinquan, director general adjunct al Departamentului Financiar Municipal Suzhou și Liu Lu, director general adjunct al Departamentului Comercial Municipal Suzhou.
Cu acest prilej, delegația chineză a vizitat Centrul de Medicină Tradițională Chineză de pe strada Mahmudiei, unul dintre cele mai frumoase proiecte realizate în cadrul cooperării Tulcea-Suzhou și deschis ca urmare a semnării unui protocol comun, în 2012, între Spitalul Municipal din Suzhou, Spitalul Județean de Urgență Tulcea și Centrul Medical C&T Tulcea.
„Sunt încântat de faptul că o relație parafată în urmă cu 23 ani a evoluat atât de frumos și a adus, de-a lungul timpului beneficii concrete de ambele părți. Am început prin a discuta despre o serie de schimburi economice și comerciale identificând, astfel, posibilitarea cooperării în domeniile economic, tehnico-științific, cultural, sport, sănătate, învățământ.
Pe parcursul anilor au existat schimburi de experiență, care au contribuit în bună măsură la adâncirea relaţiilor de colaborare şi la identificarea unor noi domenii de activitate, în care cooperarea este posibilă în beneficiul ambelor regiuni.
Îmi exprim speranța că vom reuși să dezvoltăm și pe viitor proiecte frumoase și vom pune în valoare acest parteneriat extrem de important atât pentru partea română, cât și pentru partea chineză. Vă mulțumim pentru că ne-ați onorat cu vizita dumneavoastră și sperăm ca și această întâlnire să fie fructuoasă în ceea ce privește cooperarea economică“, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani.
*
În anul 2012, s-a conturat posibilitatea realizării unei cooperări în domeniul medical. Astfel, în luna septembrie 2012, s-a semnat Protocolul de Colaborare dintre Consiliul Județean Tulcea și Spitalul Municipal Suzhou, Protocol ce a presupus un schimb de experiență între Spitalul Municipal Suzhou (China), Spitalul Județean de Urgență Tulcea și SC Medical Center Tulcea. Ceremonia de semnare a avut loc la Tulcea, în prezența Excelenței Sale domnul Su Yanwen, Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanța.
Derularea efectivă a Protocolului a început în luna ianuarie a anului 2013 , când o delegație formată din personal medical tulcean a plecat în China pentru specializare în medicină tradițională chineză. Prin derularea acestui proiect, România a intrat în lista ţărilor care beneficiază de experienţa medicilor chinezi, discipoli ai Şcolii medicale Wu, judeţul nostru fiind primul din ţară care a iniţiat un asemenea demers.
Pe data de 25 septembrie 2013, a fost inaugurat la Tulcea Centrul Medical C&T , în cadrul căruia activează echipa care a beneficiat de stagiul de pregătire în China, la ceremonia de inaugurare participând Ambasadorul Republicii Populare Chineze la București – doamna HUO Yuzhen.
Pe data de 6 iulie 2016, a fost semnat la Tulcea un Protocol pentru consolidarea cooperării existente între Spitalul de Medicină Tradițională Chineză din Suzhou și Centrul Medical C&T din Tulcea, potrivit căruia în luna septembrie 2016, la Centru s-a desfășurat o misiune de asistență și formare coordonată de doi medici specialiști în Acupunctură – Dr. Jiang Yawen și Dr. Ji Lingling.
(Sursa: CJ Tulcea)

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.