Crește periculos numărul cazurilor de tuberculoză la copii, atrage atenția medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din București, care avertizează că este esențială diagnosticarea, altfel va exista „riscul să rămână persoane pozitive care să nu beneficieze din timp de tratament“.
„Înultimii 20 de ani, România a fost pe o pantă descendentă a incidenței tuberculozei, o pantă care a scăzut undeva cu 5% pe fiecare an, a fost o scădere sănătoasă din punct de vedere al patogenezei, însă în acest moment am ajuns la un număr mai mare de cazuri, în 2022, decât ar fi trebuit să avem în acest an, fără momentul pandemic“, a explicat medicul. Beatrice Mahler a menționat și județele unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri în 2022: Bucureşti (30, față de 18 în 2021), Brașov (18, față de 7 în 2021), Ialomița (16, față de 9 în 2021), Timiș (12, față de 5 în 2021), Brăila și Tulcea (12 față de 5 în 2021), relatează ziarul Adevărul.
Tuberculoza la copii este gravă
„Tuberculoza la copii este gravă și înseamnă diseminarea bacilului Koch în tot organismul, astfel că pacienții
ajung să dezvolte de multe ori tuberculoză cu localizare multiplă, pulmonară, cerebrală, sistemică“, avertizează Mahler. Ea precizează că, de cele mai multe ori, diagnosticul tuberculozei copilului este pus atunci când există un adult bolnav de tuberculoză, deoarece paleta de simptome este foarte variată.
„Copilul cu tuberculoză nu este contagios, el este de regulă victima unui adult bolnav de tuberculoză fie că ştie, fie că nu, şi atunci copilul necesită internare doar atunci când ajunge să facă o formă severă de boală (…) Semnele
care ar trebui să-i îngrijoreze pe părinţi sunt infecţiile respiratorii repetate, tuse, astenie“, explică aceasta.