Săptămâna aceasta a fost stabilită data alegerilor prezidenţiale, iar în politica tulceană este iarăşi agitaţie. Deja „activul” din fiecare partid lucrează la strategia de campanie pe plan local, deşi asta va conta cel mai puţin. De parcă nu se ştie! La fel ca şi la europarlamentare, cel mai mult va conta reprezentaţia dată de fiecare candidat ce îşi doreşte fotoliul de la Cotroceni şi prea puţin, spre deloc, „munca de teren” a echipelor de campanie din teritoriu. Totuşi, ca şi la europarlamentare, „campania la pas” este un bun antrenament pentru ce se va întâmpla anul viitor în vară, la sfârşitul primei săptămâni a lunii iunie, atunci când se vor alege consilierii, locali şi judeţeni, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene. Asta este adevărata miză a oamenilor politici de pe plan local şi judeţean şi nu întâmplător fixarea datei alegerilor pentru preşedintele României a stârnit o anumită emoţie mediatică zilele trecute.

Andaluzia Luca (PSD) singurul candidat oficial pentru alegerile locale din 2020

Pentru că mai este un scrutin până la alegerile locale de anul viitor, respectiv alegerea preşedintelui României în data de 10 noiembrie 2019, partidele politice preferă să se concentreze, ca la fotbal, pe „următorul meci”. O amăgire! Şi asta pentru că, veţi vedea, rezultatele de la europarlamentare vor fi diferite semnificativ faţă de cele pentru alegerea preşedintelui României pentru care la acest moment este anunţat doar un singur candidat. Nu vorbim de „candidaţi iepuraşi” ce vor aduna nu mai mult de câteva sute de voturi din fiecare judeţ şi despre care nu au auzit nimeni până acum şi nu va mai auzi dupa 11 noiembrie. La fel stau lucrurile şi pe plan local! Primăria municipiului Tulcea are doar un singur candidat anunţat oficial şi asta încă din 21 martie 2019: Andaluzia Luca de la PSD. Celelalte nume vor apărea probabil în funcţie de rezultatul alegerilor de pe 10 noiembrie 2019. Surprinzător sau nu, Constantin Hogea, primarul în exerciţiu, nu şi-a manifestat încă oficial intenţia de a mai rămâne pe fotoliul de primar. Ba chiar are şi alte gânduri …

Constantin Hogea (momentan independent politic) ar renunţa la fotoliul de primar din iunie 2020 …

Chiar dacă, cel puţin declarativ, susţine că e detaşat total de viaţa politică şi că e concentrat 100% pe administraţia publică locală, ca un primar independent ce este, independentul Constantin Hogea a anunţat oficial că va candida anul viitor dar încă nu e hotărât pentru ce. Ar fi candidat şi în 10 noiembrie 2019, aşa de antrenament, dar i-a venit idea prea târziu şi în plus cam toţi foştii colegi de partid din alte judeţe vor strânge semnături de candidatură pentru actualul preşedinte. Cu experienţa celor aproape patru mandate de primar plus un mandat de viceprimar, Constantin Hogea parcă ai spune că s-a născut în Primăria Tulcea! Nu o dată a afirmat că va pleca din fotoliul său de primar doar când va dori el şi nu când vor dori alţii care îi vor locul. S-ar putea întâmpla chiar anul viitor, mai devreme decât s-ar aştepta unii!, şi asta pentru că actualul primar al municipiului parcă ar vrea o schimbare în cariera sa administrativă. Mai în glumă, mai în serios, Constantin Hogea a declarat că singurul om politic local căruia i-ar ceda fotoliul de primar este … Horia Teodorescu. „Dacă Horia Teodorescu va fi desemnat candidatul PSD pentru Primăria Tulcea jur nu doar că mă retrag din cursă dar şi că în campanie merg alături de domnia sa şi îl voi recomanda electoratului meu. Asta pentru că, de ce să nu recunosc, îmi doresc fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea! Aş tăia astfel şi panglica Podului suspendat peste Dunăre şi cea a reabilitării falezei Dunării”, a declarat, în stilul său, primarul Constantin Hogea! Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu a anunţat încă de la mijlocul acestei săptămâni că va susţine o conferinţă de presă politică în a doua parte a lunii iulie pentru a clarifica mai multe aspecte, poate chiar cu privire la susţinerea unui anume candidat la preşedinţia României.

Ştefan Ilie (PNL) este convins că doar o alianţă PNL-USR-PLUS-PMP poate schimba actuala administraţie

Chiar dacă nu e nimic limpede în privinţa candidaturilor din partea liberalilor, atât pentru Primăria Tulcea, cât şi pentru Consiliul Judeţean, Ştefan Ilie, liderul PNL Tulcea este dat drept un candidat cert în iunie 2020. Nu se ştie dacă va alege primăria sau consiliu cum nu se ştie dacă va alege, din nou, comuna Luncaviţa acolo unde e primar – ca şi Constantin Hogea la Tulcea – din 2004. Modificările aduse legilor electorale la începutul lunii trecute, când s-a hotărât ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi uninominal, au schimbat radical strategia de campanie a tuturor partidelor care, pentru siguranţa victoriei, caută aliaţi. Este şi cazul liberalilor care au lansat deja o provocare.

„PNL, USR, PLUS și PMP pot schimba clasa politică actuală, susținând un singur candidat pentru municipiu și unul singur pentru județ. Excludem orice posibilitate de a face vreun parteneriat cu actuala conducere a celor două autorități.” a declarat preşedintele PNL Tulcea, Ştefan Ilie.

Reacţiile celor citaţi, cu o excepţie, au fost pozitive la propunerea făcută de preşedintele liberalilor tulceni.

„Câtă vreme echipa de conducere de la PNL Tulcea nu se schimbă vom avea o colaborare bună ca şi până acum cu scopul comun de a schimba actuala administraţie locală, atât de la municipiu cât şi de la judeţ.” a declarat Elena Uram, liderul USR Tulcea, în timp ce Laura Surdu, purtătorul de cuvânt de la PLUS Tulcea, a declarat „Salutăm decizia PNL Tulcea de a nu agrea un parteneriat cu actuala conducere a primăriei municipiului si a consiliului județean și susținem propunerea președintelui PNL de a colabora”.

Cu mai multă experienţă, Victor Tarhon de la PMP este mai reticent şi mai rezervat. „Nu am știință, oficial, de acest demers! Poate fi o manieră de testare a reacției opiniei publice! Probabil că nu se va realiza această alianţă pentru că suntem români”.

În loc de concluzii

În lupta electorală de anul viitor vor intra în ecuaţia pentru fotoliile de consilieri locali şi judeţeni candidaţi şi de la Pro România sau ALDE, filiale care au avut rezultate foarte bune (Pro România) şi bune (ALDE) comparativ cu cele din alte judeţe. Chiar dacă vor avea candidaţi pentru fotoliul de primar al municipiului şi respectiv cel de preşedinte al Consiliului Judeţean este cât se poate de limpede, fără supărare, că vor porni cel puţin cu a doua şansă. Iar cum şi pentru funcţia de primar şi pentru funcţia de preşedinte de consiliu doar locul unu se premiază vom vedea dacă cele două partide îşi vor desemna candidaţi sau vor prefera să susţină unul.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.