După ani de studii, discuții și amânări, lucrările de proiectare pentru podul suspendat peste Dunăre care va lega județul Tulcea de Brăila sunt scoase la licitație. Acesta va avea două secțiuni, cu o lungime totală de 23,4 km și va costa peste 2 miliarde de lei.

Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR S.A.) anunță că a transmis Agenției Naționale pentru Achiziții Publice Documentația de Atribuire pentru execuția unui Proiect care cuprinde Podul suspendat peste Dunăre, în zona Brăila. După obținerea validării, CNAIR S.A. urmează să publice Anunțul de Participare pentru lansarea licitației publice.
Lungimea totală a Proiectului este de 23,413 km și cuprinde două secțiuni: drumul principal Brăila Jijila, cu o lungime 19,095 km și drumul de legătură cu DN22 Smârdan Macin, în lungime de 4,328 km.
Podul suspendat peste Dunăre, structura principală din cadrul Proiectului, va avea o lungime de 1.974,30 de metri, din care 1.120 metri reprezintă deschiderea centrală. La aceasta se adaugă două deschideri laterale de 489,65 metri, pe malul dinspre Brăila și 364,65 metri pe malul dinspre Tulcea.
Gabaritul pe verticală al podului suspendat va fi de cel puțin 38 m de la nivelul maxim de inundație al Dunării, astfel încât să fie îndeplinite criteriile de navigație fluvială. Conform studiului de fezabilitate, valoarea totală a investiției depășește 2 miliarde de lei, fără TVA.
Podul suspendat. Va fi poziționat între km 4+596,10 și km 6+570,52 pe drumul principal Brăila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunărea (kilometraj pe Dunăre, măsurat de la Sulina). De o parte și de alta vor fi construite două viaducte de acces în lungime de câte 110 metri, care se vor adăuga lungimii podului suspendat.
Lățimea totală a podului va fi de 31,70 metri. Calea pe pod va avea 22,00 metri și va fi alcătuită din 4 benzi de circulație de câte 3,50 m lățime fiecare, 4 benzi de încadrare de câte 0,5 m lățime, două acostamente de 1,50 m lățime și o zonă mediană cu lățimea de 3,00 m. La acestea se adaugă, de o parte și de alta, 2 benzi adiționale pentru trafic pietonal, biciclete și întreținere, trotuarele având de câte 2,80 m fiecare.
Sistemul de suspendare cuprinde un cablu principal și tiranti verticali de legătura între tablier și cablul principal, iar blocurile de ancorare sunt integrate în teren și sunt localizate în afara digurilor Dunării.
Podul suspendat peste Dunăre este cuprins în Master Planul General de Transport al României și face parte din categoria proiectelor de tip ITI (Investiții Teritoriale Integrate).
Drumul principal Brăila –  Jijila. Va avea o lungime de 19,095 Km și va fi prevăzut cu două benzi de circulație pe sens, benzi de încadrare, acostamente, zona mediana și zona de parapete. Pe tronsonul cuprins între km 4+486,10 și km 6+680,30, unde drumul traversează fluviul Dunărea, se vor construi două viaducte de acces în lungime de câte 110,00 metri fiecare. Traseul include o ramificatie pe directia Sud, pana la intersectia cu drumul existent Smardan Macin (DN22).
Drumul de legătura cu DN22 Smardan Macin. Cu o lungime de 4,328 km, acest drum va fi prevăzut cu o banda de circulație pe sens. Drumul de legătură urmează să pornească de la km 7+940 al drumului principal (Brăila – Jijila) și se va intersecta cu DN22 Smârdan-Măcin.

 

Join the Conversation

3 Comments

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.