Miercuri, 6 aprilie 2022, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, şi vicepreşedintele Mihai Huleni au primit o delegaţie a Senatului francez, condusă de domnul Christian Cambon, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Apărare şi Forţe Armate a Senatului Franţei, alături de Excelenţa Sa, doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franţei în România.

La întâlnire au mai participat senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului României, senatorul Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională a Senatului României, Gennaro Migliore, preşedintele Adunării Parlamentare a Mediteranei, membru al Parlamentului italian, deputatul Mirela Furtună, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri europene, prefectul Dan Munteanu şi primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, preşedintele Filialei Tulcea a Asociaţiei Comunelor din România.

În cadrul deplasării în judeţul nostru, delegaţia franceză a vizitat punctul de frontieră Isaccea şi dispozitivul de primire de urgenţă a refugiaţilor din Ucraina.
„Bun venit la Tulcea şi o şedere cât mai plăcută în judeţul nostru. Veţi vedea aici, la Tulcea, frumuseţea locurilor, inclusiv a Deltei Dunării, dar momentul ales de dumneavoastră pentru vizita în judeţul nostru este unul special, respectiv războiul nemilos pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei. Prezenţa dumneavoastră aici este într-un moment de cumpănă şi un moment delicat pentru România. Această prezenţă ne dă garanţia că Franţa, aşa cum a procedat istoric faţă de România, este acum aici, când îi este Ucrainei greu şi când noi avem îngrijorările noastre.

Prezenţa dumneavoastră ne întăreşte gândul că nu suntem singuri şi dă poporului român linişte, dovedind că Europa şi nu numai, lumea întreagă este unită împotriva unui război care creează multe tragedii umane. Nouă, aici, la Tulcea, ni s-a dovedit încă o dată că poporul francez este solidar cu nevoile şi necazurile altora. Faptul că Protecţia Civilă din Franţa a trimis cele mai multe ajutoare către Ucraina, prin hub-ul de la Tulcea, dovedeşte că noi, românii, ne putem bizui pe Franţa, la fel cum se pot bizui toţi cei ce sunt în necaz.

Astfel, s-a dovedit că voluntariatul nostru nu a fost în zadar şi, prin noi, Franţa a putut să acorde sprijinul de care avea nevoie sudul Ucrainei.

Vreau să vă mulţumesc, stimaţi invitaţi, în numele vecinilor ucraineni, pentru tot ceea ce faceţi pentru ei, pentru tot ceea ce faceţi pentru România şi nu pot decât să mă înclin şi să vă spun cu respect: Chapeau!”, a declarat preşedintele Horia Teodorescu.

„Dragi prieteni români, am ajuns la această reuniune, după ce am avut în prealabil o întânire cu forţele franceze de la baza militară Mihail Kogălniceanu. Aducerea aici a unui contingent din forţele armate franceze, printre puţinele care au putut fi deplasate aici într-un timp atât de scurt, constituie o decizie pe care am luat-o pentru a apăra suveranitatea română din punct de vedere fizic. Franţa a demonstrat că este alături de dumneavoastră, în ceea ce priveşte securitatea unei ţări prietene. Vom continua să trimitem o parte din forţele pe care le avem la Marea Baltică, în cadrul cadrul acestei alianţe atlantice, care presupune şi o componentă militară.

Vă mulţumesc foarte mult pentru activitatea desfăşurată aici, pentru modul în care i-aţi primit pe cei care s-au refugiat prin punctul de trecere frontieră de la Isaccea. Am văzut cum aţi acţionat, am văzut omenia, profesionalismul, am primit mărturii de la ei în acest sens. În ciuda faptului că am fost foarte bulversaţi de ceea ce am văzut la Isaccea şi a sentimentului de amărăciune faţă de cee ce se întâmplă în prezent în Ucraina, am încercat şi un sentiment de admiraţie faţă de ceea ce aţi realizat aici, în echipă, pentru refugiaţi, faţă de ceea ce un primar a reuşit să facă la nivel local, mobilizând forţele într-un mod cu totul şi cu totul admirabil.

În tot acest context, pot să vă asigur, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe, Apărare şi Forţe Armate a Senatuluin francez, că acest contingent francez pe care l-am deplasat şi care va rămâne aici, în România, va asigura o vizibilitate foarte puternică pentru a putea împiedica orice tentativă sau intenţie de agresiune împotriva ţării dumneavoastră”, a declarat Christian Cambon, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Apărare şi Forţe Armate a Senatului Franţei.

În ultimele săptămâni, Protecţia Civilă, Asociaţia Primăriilor din Franţa şi două asociaţii umanitare franceze au trimis, la Tulcea, peste 15 tiruri de ajutoare umanitare pentru Ucraina.

De asemenea, luni au ajuns 11 vagoane cu ajutoare umanitare încărcate de Protecţia Civilă – vagoanele au pornit din Strasbourg şi se află deja în depozitele umanitare din municipiul Tulcea (gestionate de ACoR Tulcea în parteneriat cu Consiliul Judeţean Tulcea şi Instituţia Prefectului Judeţul Tulcea). Acest prim transport feroviar ve fi urmat de un al doilea, aflat deja în drum spre România.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.