Elevi şi cadre didactice din mai multe zone ale Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) vor marca, miercuri, Ziua zonelor umede, prima sărbătoare de mediu din calendarul anual care atrage atenţia asupra importanţei zonelor umede, potrivit unui anunţ postat de Administraţia RBDD pe pagina de Facebook.

Ziua zonelor umede marchează data adoptării în 1971, în oraşul iranian Ramsar, a Convenţiei asupra zonelor umede, un document internaţional care stabileşte reguli de protecţie a ecosistemelor formate din zone umede.

„Cu ocazia celebrării Zilei zonelor umede se vor desfăşura activităţi de marcare a evenimentului de mediu cu participarea elevilor şi cadrelor didactice din şcolile din perimetrul RBDD, respectiv din localităţile Sulina, Crişan şi Chilia Veche, în coordonarea responsabililor Centrelor de vizitare, informare şi educaţie ecologică din localităţile respective”, se specifică în anunţul Administraţiei RBDD, relatează Agerpres.

România a aderat la Convenţia Ramsar prin adoptarea Legii nr. 5/1991, iar în luna septembrie a aceluiaşi an, RBDD a fost prima şi cea mai mare zonă umedă de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor de apă, inclusă de România pe lista Convenţiei Ramsar.

În prezent, în România sunt desemnate 20 de situri Ramsar care acoperă o suprafaţă de 1.177.748 hectare.

În accepţiunea Convenţiei Ramsar, zonele umede sunt întinderi de bălţi, mlaştini, turbării, de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv întinderile de apă marină a căror adâncime la reflux nu depăşeşte şase metri.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.