Promis și așteptat de ani de zile, transferul falezei în administrarea autorităților locale trebuia să fie aprobat în ședința de Guvern de ieri. Ministerul Justiției însă nu a avizat proiectul, pentru a doua oară în acest an. Premierul Sorin Grindeanu s-a arătat profund nemulțumit.

Trecerea integrală a falezei Tulcea, cu infrastructură cu tot, din administrarea APDM Galați către Consiliul Județean este o dorință legitimă a autorităților locale de foarte mulți ani, indiferent de culoarea politică a celor care s-au succedat la conducerea județului. Dezinteresul administratorului gălățean face ca în această zonă importantă economic și turistic să nu se fi investit nimic de ani buni, vreme în care toate taxele încasate din operare și închirieri pleacă în contul APDM. Faleza arată ca după bombardament, nu se pot face investiții din bugetul local, nu se pot accesa fonduri pentru reabilitare pentru că autoritatea locală nu are administrarea integrală a falezei și portului.
Aflați la Tulcea în urmă cu două săptămâni, atât premierul Sorin Grindeanu, cât și președintele PSD Liviu Dragnea au promis că în timp scurt timp acest transfer de administrare se va produce, în sfârșit. Hotărârea trebuia să intre pe agenda ședinței de Guvern de ieri. Acesta însă nu a mai fost supus aprobării pentru că Ministerul Justiției nu a avizat proiectul de transfer.
Vădit nervos, Grindeanu a declarat: „
Astăzi aş fi vrut să trecem prin şedinţa de Guvern ceea ce trebuia să facem legat de faleza de la Tulcea şi înţeleg că nu există aviz de la Ministerul Justiţiei. Poate merg domnii de la Ministerul Justiţiei şi doamnele, care nu şi-au dat avizul, să vadă cum arată faleza de la Tulcea şi de ce trebuie să treacă la autorităţile locale”, a spus Grindeanu.
De altfel, nu este pentru prima dată când Ministerul Justiţiei dă aviz negativ acestei hotărâri.
Prin adresa 2/5148/30.01.2017, acesta comunica Guvernului că din punct de vedere legal schimbarea administratorului nu se poate face prin hotârâre (HG), ci doar prin lege organică. Având în vedere opinia privind legalitatea transferului, un grup de parlamentari în numele cărora semnează deputatul PSD de Tulcea Lucian Simion a inițiat un proiect de lege în acest sens. Actul normativ s-a oprit însă undeva pe parcursul stufos al dezbaterii și adoptării în Parlament.
O altă obstrucție în promovarea acestei decizii de transfer este că patrimoniul actualului administrator, APDM Galați, nu este integral de stat, printre acționari aflându-se și Fondul Proprietatea.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.