O nouă ediție  a Festivalului Internațional Multietnic al Păstoritului, a XVII-a, se va desfășura în perioada 9-13 mai a.c., atât în Tulcea, cu seri de spectacole la Centrul Cultural “Jean Bart” Tulcea, dar și la Sarighiol de Deal, comuna Beidaud. Nu doar spectacolele folclorice vor defini conținutul manifestărilor cultural organizate în cadrul festivalului, ci și deja tradiționala expoziție de obiecte pastorale prezentată la Căminul Cultural Sarighiol de Deal, lansări de carte, un simpozion și, nu în ultimul rând o expoziție gastronomică cu preparate specifice.

Festivalul este organizat cu sprijinul deosebit al Consiliului Județean Tulcea, atât financiar, cât și organizatoric, prin implicarea Centrului Cultural “Jean Bart”, alături de Ministerul Culturii și Identității Naționale, a Inspectoratului Școlar Județean Tulcea, Primăriei Comunei Beidaud, la inițiativa Asociației Culturale Aromâne “Dor”, din Sarighiol de Deal.

Dacă prima zi a festivalului, joi, 9 mai, este dedicată primirii oaspeților din țară și străinătate și organizării, la Sarighiol de Deal, a unor evenimente dedicate fiilor satului, mai ales că anul acesta se împlinesc 41 de ani de activitate pentru ansamblul folcloric aromân “Dor” din Sarighiol de Deal, în calendarul festivalului, zilele următoare vor fi mult mai bogate în activități.

La Centrul Cultural “Jean Bart” Tulcea, spectacole folclorice cu intrare liberă vor fi organizate în serile de 10 și 11 mai, cu începere de la ora 18.00.

Vineri, 10 mai, pe scena Sălii Mari vor evolua ansamblurile   “Sevda”din Kazaclia, Republica Moldova , grupurile folclorice “Yildychik si Shennik”, Republica Moldova

ansamblul folcloric “Vălenași” din Văleni, Republica Moldova, precum și ansamblurile  “Astra” din Săcele,

județul Brasov ,  “Rândunica”din Vâlcele, județul Olt și  ansamblul folcloric aroman “Dor” din Sarighiol de Deal .

Sâmbătă, 11 mai, pe aceeași scenă și de la aceeași oră vor evolua ansamblurile “Lilici ditu maiu” și “Piturnichi ditu paduri”, din Costești, Argeș, ansamblul “Fluierașii Dobrotești”, din Teleorman, ansamblul aromânilor gramosteni din Scopie, Macedonia, ansamblul “Florile Bucovinei”, din Rădăuți, Suceava, ansamblul “Mugurelul”, din Costești, Argeș și ansamblul “Țara Vrancei”, din Focșani, Vrancea.

Ample spectacole folclorice vor avea loc și la Sarighiol de Deal, la Căminul Cultural. Astfel, vineri, 10 mai, cu începere  de la ora 20 vor evolua ansamblurile foclorice “Dor”, din Sarighiol de Deal, ansamblul lipovenesc “Juraveli”, din Jurilovca, ansamblul bulgăresc “Asiga”, din Ceamurlia de Jos, precum și ansamblul “Țara Vrancei”, din Focșani, Vrancea. Seara se va încheia cu un recital susținut de artiștii Maria Costin Murgoci și Nicolae Panciu.

Tot la Sarighiol de Deal, sâmbătă, 11 mai, cu începere de la ora 20.00 vor evolua ansamblurile “Yildychik si Shennik”, Republica Moldova,  “Sevda”din Kazaclia, Republica Moldova, ansamblul folcloric “Vălenași” din Văleni, Republica Moldova, precum și ansamblurile “Bobocica”, din Băilești, Dolj, “Câmpul Pâinii”, din Cugir, Alba, “Astra”, din Săcele, Brașov și “Rândunica”, din Vâlcele, Olt.

Duminică, 12 mai, toate ansamblurile participante la festival vor oferi un amplu spectacol organizat în aer liber, pe scena special amenajată la “Izvorul Tămăduirii”, un spectacol câmpenesc în toată regula care va începe de la ora 12.00 fiind deschis de o mare horă a prieteniei.

Unul din cele mai importante momente ale festivalului îl reprezintă simpozionul pe teme pastorale “Valoarea tradițiilor și obiceiurilor cuprinse în cadrul păstoritului românesc”, realizat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Tulcea, cu implicarea membrilor filialei tulcene a Societății Naționale de Geografie, “Constantin Brătescu”. Simpozionul se va desfășura sâmbătă, 10 mai la Sarighiol de Deal, cu începere de la ora 10.00, prilej cu care vor avea loc lansări de carte, un mic moment de montaj folcloric pe teme pastorale prezentat de ansamblul aromân “Dor”, constituind și un prilej pentru ca reprezentanții autorităților local-județene să acorde un cuvânt de bun venit oaspeților și tuturor celor participanți la festival.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.