Societatea care colectează deşeurile din judeţul Tulcea în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) a solicitat autorităţilor majorarea cu 50% a tarifului perceput pentru colectarea deşeurilor menajere, din cauza creşterii preţului combustibililor, aceasta fiind cea de-a doua cerere înregistrată de la începutului anului.
Directorul executiv al Asociaţiei intercomunitare de Dezvoltare a Infrastructurii (ADI) pentru deşeuri menajere, Ilie Petre, a declarat, pentru AGERPRES, că societatea de salubrizare urmează să completeze documentaţia depusă, conform modificărilor legislaţiei în domeniu apărute recent.
„Trebuie să facem o aprobare în bloc a tuturor tarifelor de pe sistem, pentru că ei au depus doar tarifele practicate pentru colectarea deşeului menajer, dar trebuie adăugate tarifele pentru fracţia uscată, incinerare, tot ceea ce se întâmplă în sistem”, a menţionat directorul executiv Ilie Petre.
El a mai spus că din momentul depunerii documentaţiei complete de către societatea de salubrizare, ADI pentru deşeuri menajere are obligaţia să analizeze aceste tarife într-un termen de până la 90 de zile.
„În situaţia în care primăriile, membre ale asociaţiei, nu sunt de acord să mărească tarifele, ele vor fi analizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC). Din momentul în care tarifele vor fi aprobate de ANRSC, ele vor fi valabile pentru toată lumea”, a conchis directorul executiv al asociaţiei.
Potrivit sursei, cererea primită din partea societăţii care colectează deşeurile din comunele şi oraşele din judeţ are la bază atât majorarea preţurilor combustibililor, cât şi creşterea preţurilor la utilităţi.
În luna iunie a acestui an, societatea de salubrizare a cerut majorarea tarifelor cu cel puţin 12%, din acelaşi motiv, însă cererea nu a fost aprobată.
SMID a început să funcţioneze în anul 2020, iar în asociaţia care asigură funcţionarea sistemului sunt incluse 49 din cele 51 de primării din judeţul Tulcea.
Finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, SMID are ca obiectiv general dezvoltarea unui sistem durabil de management al deşeurilor la standarde europene, prin îmbunătăţirea serviciilor şi reducerea numărului de depozite neconforme din judeţ, potrivit practicilor şi politicilor Uniunii Europene. Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat în anul 2013, iar valoarea anunţată a acestui proiect a fost de 30.375.812 euro, din care 24 de milioane de euro reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de UE.
În cadrul proiectului au fost amenajate depozitul ecologic şi staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor din Mihai Bravu, s-au realizat 10 dane de acostare pentru mijloacele de transport a deşeurilor din Delta Dunării, precum şi cinci staţii de sortare şi transfer al deşeurilor şi s-au închis depozitele urbane de deşeuri neconforme din oraşele Isaccea, Măcin şi Sulina.