Luni, 27 martie, în raionul fluvial Mahmudia – Bălteni, Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea și Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanța au participat la punerea în executare a unei secvențe din Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023” .

Exercițiul este organizat de Forțele Navale Române, în perioada 20 martie – 2 aprilie și planificat să se desfășoare în zona de responsabilitate, în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării și în zona costieră, cu participarea militarilor şi reprezentanţilor mai multor instituţii din sistemul naţional de apărare, precum şi din alte 12 state aliate şi partenere care vor desfăşura, în toate mediile de acţiune, activităţi complexe de antrenament.

Secvenţa de instruire a implicat folosirea de forte și mijloace din cadrul Jandarmeriei Tulcea și Grupării de Jandarmi Mobilă Constanța, având ca temă principală evacuarea populației civile dintr-o zonă de risc și relocarea populației într-o zonă sigură, în contextul decretării unei stări extraordinare.

Jandarmii au acționat pentru asigurarea măsurilor de protecție atât în zona evacuată, cât și în tabăra constituită temporar în acest scop, precum și pentru respingerea unor activități ostile.

Exercițiul multinațional în context interinstituțional are ca obiective demonstrarea capacității de acțiune întrunită a forțelor sistemului național de apărare, precum și creșterea nivelului de instruire interinstituțional a participanților într-un scenariu tactic specific zonei de operații fluvial maritime.
Antrenamentele în comun se întind pe mai multe zile și se desfășoară atât pe mare, în Delta Dunării, cât și în zona costieră.

Exercițiile presupun scenarii de antrenament cu muniție reală, scenarii de asalt, scenarii pentru evacuarea populației din unele zone atacate, respingerea unui atac aerian și se vor încheia pe 2 aprilie.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.