FOTO Călin Gavrilaș

Mai multe podeţe de pe străzile Amurgului şi Rândunelelor din comuna Mahmudia, Tulcea, duc spre nicăieri deoarece nu fac legătura între şosea şi intrarea pe o proprietate, ci se termină în ziduri sau garduri, neavând nicio utilitate practică.

Mai mult, localnicii aratau că aceste podeţe sunt şi prost gândite, prin ele apa pluvială trece printr-o ţeavă prinsă în beton care este de mici dimensiuni (aproximativ 40 de centimetri în diametru), astfel, la o ploaie mai sănătoasă, podeţele se vor colmata.

„Acest lucru a fost efectuat fără a se ţine cont de realitatea din teren. Tuburile introduse sub podeţe obturează traseul normal al torenţilor, astfel încât apa nu mai poate curge pe traseul ei normal spre Dunăre, ci se va revărsa în curţile, grădinile şi casele noastre”, spun oamenii din Mahmudia, relatează Adevărul.

Contractul pentru finanţarea proiectului „Modernizarea infrastructurii rutiere locale în comuna Mahmudia, judeţul Tulcea” are o valoare totală de 5.074.631,32 lei şi constă în modernizarea a 17 străzi locale şi a unui tronson din DC 872, totalizând aproximativ 7,1 kilometri.   În urma articolului apărut în ziarul Adevărul, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a dispus verificarea aspectelor sesizate.

FOTO Călin Gavrilaș

Podeţele trebuie desfiinţate

În prezent, proiectul este în derulare, iar până la această dată, beneficiarul proiectului nu a solicitat spre decontare sume aferente amenajării accesului în curţi, arată AFIR.

„În urma demersului Agenţiei, beneficiarul (Primăria Mahmudia, n.red.) a precizat că accesele în curţi pentru străzile Rândunelelor şi Amurgului au fost proiectate greşit (un număr mai mare decât realitatea din teren), drept urmare Primăria a dispus desfiinţarea acceselor care fuseseră executate şi aducerea terenului la starea iniţială, menţionând că accesele în curţi nu au fost solicitate la plată şi nu va fi aprobată decontarea lor”, transmite AFIR.    De data aceasta, Primăria Mahmudia recunoaşte că acolo a fost o eroare de proiectare. În luna octombrie, Ion Şerpescu, primarul comunei, declara pentru Adevărul că podeţele s-au făcut la solicitarea celor care au terenuri acolo şi ele corespund proiectului finanţat cu bani europeni.

Zona fiind una cu potenţial turistic a atras în ultimii ani diferite persoane care au cumpărat terenuri, dar care nu au construit nimic. De asemenea, edilul susţinea în urmă cu trei luni că, dacă tot a făcut aceste podeţe, le va cere proprietarilor de terenuri să construiască porţi de acces.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.