Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) anunţă că au fost verificate, în perioada 26 noiembrie – 11 decembrie, peste 3.000 de solicitări prin Programul naţional de dezvoltare locală (PNDL), fiind găsite mai multe neconcordanţe între situaţia din teren şi cea din hărtii.

În urma verificărilor, vor fi oprite de la plată peste 146 de milioane lei pentru 187 de solicitări pentru proiecte dn 11 judeţe.

MLPDA anunţă că s-au verificat, perioada 26 noiembrie – 11 decembrie, 3.084 de solicitări de plată pentru proiecte realizate prin PNDL – etapa I şi II. Scopul a fost de a verifica exactitatea şi realitatea datelor transmise de beneficiari cu situaţia din teren.

Controalele au fost făcute de Corpul de control al ministrului şi inspectorii din Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC).

Potrivit situaţiei centralizate de către Minister situaţia este următoarea:

– Corpul de control al ministrului a verificat 173 de proiecte pentru care existau solicitări de plată în valoare totală de 177.129.282 de lei, trimise de unităţi administrativ-teritoriale din 12 judeţe, fiind identificate 38 de solicitări neconforme, în valoare totală de 45.706.000 lei, care vor fi oprite de la plată.

– Inspectorii ISC din întreaga ţară au verificat 2.911 solicitări de plată, rezultatele fiind următoarele:

• pentru PNDL I, din 410 solicitări verificate:

– 20 (în valoare totală de 8.327.000 de lei) au fost găsite neconforme

– 6 (în valoare totală de 3.375.000 de lei) au fost retrase în mod voluntar de beneficiari
– celelalte 384 de solicitări (în valoare totală de 217.000.000 lei) vor fi plătite

• pentru PNDL II, din 2.624 de solicitări verificate:

– 86 (în valoare totală de 52.857.000 de lei) au fost găsite neconforme

– 37 (în valoare totală de  35.932.937 de lei) au fost retrase în mod voluntar de beneficiari
– celelalte 2.501 de solicitări (în valoare totală de 1.570.707.281 de lei) vor fi plătite.

Astfel, în urma acţiunilor de control, vor fi oprite plăţi de peste 146 de milioane de lei pentru obiective de investiţii din judeţele Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Neamţ, Teleorman, Tulcea, Vrancea.

„Am spus răspicat, în nenumărate rânduri, că, acolo unde realitatea din teren nu corespunde cu cea din hârtii, plăţile vor fi categoric oprite! Este inadmisibil să ne batem joc de banul public şi să facem investiţii de mântuială. Nerespectând proiectele tehnice ale acelor obiective, primarii nu dovedesc decât că nu-şi respectă cetăţenii care i-au ales şi de care ar trebui să aibă grijă! Iar cei care au respectat proiectele nu trebuie să-şi facă niciun fel de griji, întrucât facturile le vor fi plătite fără nicio ezitare! În perioada următoare, verificările vor continua, pentru a ne asigura că lucrările realizate prin PNDL sunt conforme”, a precizat Ion Ştefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei.

MInisterul prcizează că, la verificarea tuturor proiectelor, au fost prezenţi diriginţii de şantier sau reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale, care au luat la cunoştinţă constatările inspectorilor.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.