Ca în fiecare an, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” marchează astăzi Ziua mondială a Dansului în Piața Civică a orașului, unde toți tulcenii sunt invitați să se prindă în horă. Evenimentul va începe la ora 18.00, cu participarea dansatorilor profesioniști ai ansamblului, a copiilor și tinerilor de la Ansamblul Folcloric „Dorulețul”, precum și a membrilor Școlii de Dans din Tulcea. Tulcenii iubitori de dans sunt invitați să li se alăture, „cel puțin atâția cât să umplem Piața Civică!” – spune directorul ansamblului „Baladele Deltei”, Ștefan Coman.
Instituită în anul 1982 de către Comitetul de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI), principal partener al UNESCO privind artele spectacolului, Ziua Internațională a Dansului se dorește a fi o celebrare a acestei arte cu limbaj universal. Sărbătorită în data de 29 aprilie a fiecărui an, data nașterii creatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre (1727-1810), Ziua Internațională a Dansului este prilejul desfășurării a mii de evenimente și festivaluri de profil în întreaga lume. Totodată, anual, cu prilejul acestei sărbători, o personalitate remarcabilă a artei dansului special aleasă transmite un mesaj oficial, iar ITI desemnează un oraș-gazdă al evenimentelor organizate de Institut cu acest prilej, anul acesta orașul gazdă ales fiind Havana, capitala Cubei.

Un alt eveniment cu muzică și joc popular se va desfășura duminică, 29 aprilie, la Casimcea: Festivalul Judeţean de Folclor Dobrogean pentru Copii și Tineret „Cununa Dansului şi Portului Popular Dobrogean”. Organizatori sunt Consiliul Judeţean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea, Primăria Comunei Casimcea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea, Palatul Copiilor Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea.
Festivalul, organizat sub formă de concurs, este deschis tuturor copiilor şi tinerilor din învăţământul gimnazial, liceal, Școlilor de Arte și Meserii precum şi comunităților etnice, concurenții urmând a evolua în cadrul unor ansambluri pe mai multe secțiuni: ansambluri de cântece şi dansuri, ansambluri folclorice, ansambluri de datini şi obiceiuri, ansambluri de dansuri populare, formaţii de dansuri populare, grupuri de dansuri populare, solişti, dansatori.
Organizatorii vor acorda diplome și cupe, iar Primăria Comunei Casimcea va oferi mici surprize participanților.
În deschiderea festivalului va fi organizată o paradă a portului popular, iar în final participanții vor avea prilejul să întâlnească invitații surpriză ai acestei ediții. Juriul va fi compus din personalităţi ale culturii tradiţionale şi folclorului românesc.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.