Organizația „Salvați Copiii” a publicat recent o analiză care arată că jumătate dintre elevii români sunt victime ale violenței fizice, amenințărilor sau mesajelor online umilitoare, asistă în calitate de martori sau recunosc că ei înșiși au comis astfel de fapte. Procentul elevilor care au fost hărțuiți a crescut de la 29% în 2016 la 49% în 2022. În plus, conform datelor statistice oficiale, numărul de situații de bullying raportate în sistemul de educație a crescut cu aproape o treime în anul școlar 2021-2022.

Pentru a combate aceste comportamente, „Salvați Copiii” România a organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Conferința regională „Dreptul la pauză fără bullying – cooperare și bune practici pentru comunități educaționale sigure”. La evenimentul din Târgoviște din data de 23 martie, au participat toți actorii relevanți din domeniul educației și protecției copilului cu responsabilități în prevenirea și reducerea fenomenului de bullying din regiunea Sud-Muntenia. În plus, prin ordin ministerial emis în mai 2020, propunerile Salvați Copiii România privind prevenirea și reducerea fenomenului de bullying în școli au fost incluse în Normele metodologice de aplicare a Legii împotriva violenței psihologice bullying (Ordin nr. 4.343/2020). Această legislație prevede înființarea unui grup de acțiune antibullying în fiecare școală sau liceu, format din directorul unității de învățământ, profesorul consilier școlar, trei cadre didactice formate în problematica violenței, inclusiv a violenței psihologice-bullying, doi sau mai mulți reprezentanți ai elevilor și reprezentanți ai părinților. Scopul acestui grup este de a preveni, identifica și soluționa situații de bullying între elevi în diferite forme.

Sorin Ion, secretar de stat la Ministerul Educației, a declarat că fenomenul de bullying privește toate instituțiile statului care trebuie să vegheze la interesul superior al copilului și că suplimentarea cu 50% a numărului de consilieri școlari este un pas important în combaterea acestui fenomen. Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România, a subliniat că lupta împotriva bullying-ului necesită colaborare, consecvență și asigurarea unui personal suficient și calificat, iar organizația va oferi sprijin metodologic în acest sens.

Sursa

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.