„Depinde acum de noi toţi să demonstrăm că suntem o breaslă unită şi curajoasă, care nu se lasă intimidată de aroganţa ciocoiască a unor politruci care, vremelnic, se află la Putere” – spun sindicaliştii din Cultură şi Mass-media.
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, organizaţia naţională a lucrătorilor din media, începe de astăzi, 3 mai 2018, de Ziua Libertăţii de Exprimare, Campania de strângere de semnături pentru declanşarea acţiunilor greviste îndreptate împotriva aroganţei guvernanţilor care ignoră cererile repetate ale reprezentanţilor angajaţilor din sectorul Cultură şi Mass-Media de a fi primiti la masa negocierilor – se arată în comunicatul MediaSind postat pe site-ul organizației.
„În cadrul Consiliului Naţional al Federaţiei FAIR-MediaSind, organizaţia reprezentativă, conform legii, în sectorul Cultură şi Mass-Media şi la care SRJ MediaSind este membru fondator, participanţii au decis, cu unanimitate de voturi, declanşarea de acţiuni greviste în perioada imediat următoare.
Lipsa de disponibilitate pentru dialog a conducerii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, care a refuzat toate solicitările organizaţiei de a purta un dialog pe temele cele mai importante pentru salariaţii din cultură şi mass-media, a fost principala nemulţumire a delegaţilor prezenţi. Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale nu numai că respinge în continuare să se întâlnească cu reprezentanţii salariaţilor, dar refuză chiar definitivarea Regulamentului privind acordarea sporuruilor în sector, atât de necesar pentru rezolvarea problemelor salariale din acest important domeniu. Atitudinea conducerii ministerului este inexplicabilă, atât timp cât avea obligaţia stabilită prin Legea nr.153/2017, de a se consulta cu federaţia reprezentativă din sector pentru a pune în aplicare acest Regulament în termen de 60 de zile de la adoptarea Legii salarizării (1 iulie 2017).
Refuzul Ministerului Culturii de a dialoga cu reprezentanţii FAIR-MediaSind împiedică inclusiv negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă din Cultură şi Mass-Media, document extrem de important pentru reglementarea drepturilor şi obligaţiilor angajaţilor şi angajatorilor, în vederea asigurării unui climat normal de muncă. Atragem atenţia că din momentul expirării fostului contract colectiv de muncă încheiat de MediaSind pentru angajaţii din mass-media, sporurile prevăzute în acest document, cuantumul salariului minim, clauza de conştiinţă şi alte drepturi fundamentale pentru angajaţii din media au fost pierdute.
Politizarea excesivă a instituţiilor publice de presă, până la subordonarea lor faţă de Putere, şi refuzul clasei politice de a modifica Legea de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV pentru numirea în consiliile de administraţie a acestor societăţi a unor profesionişti neangrenaţi politic, sunt câteva dintre problemele grave nerezolvate şi care afectează în continuare credibilitatea şi libertatea de exprimare a angajaţilor radioului şi televiziunii publice. Nu putem, de asemenea, ignora, şi tentativa unui fost ministru al culturii de a politiza cea mai mare agenţie de presă a statului, ANP AGERPRES, fapt ce a generat ample reacţii de protest în ţară şi în străinătate.
Trebuie sa subliniem faptul că politicienii nu au sprijinit presa decât la modul declarativ, pentru că lipsa măsurilor fiscale menite să susţină industria de media a afectat dramatic mii de societăţi din presă şi locurile de muncă a peste 5 000 de angajaţi .
Pentru toate aceste motive, SRJ MediaSind face un apel către toţi cei care lucrează în mass-media să semneze tabelul anexat şi să-l trimită, până la data de 15 mai 2018, la adresa de mail [email protected] sau direct la sediul organizaţiei din Bucureşti, strada Piaţa Presei Libere nr. 1, Casa Presei, intrarea B, etaj 1, sector 1. După această dată, în funcţie de rezultatul acestei campanii, se va decide calendarul acţiunilor greviste.
Depinde acum de noi toţi să demonstrăm că suntem o breaslă unită şi curajoasă, care nu se lasă intimidată de aroganţa ciocoiască a unor politruci care, vremelnic, se află la Putere”, se arată în comunicatul MediaSind.
(Foto: MediaSind)

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.