Guvernul a adoptat, ieri, o ordonanţă de urgenţă prin care se schimbă modul de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene. Mai exact, aceştia vor fi din nou aleşi prin vot secret de către cetăţeni. Vicepremierul Daniel Suciu a declarat la finalul şedinţei de guvern că votul este esenţa democraţiei, iar oamenii au posibilitatea să îşi aleagă direct reprezentanţii.

„Am adoptat OUG care este foarte bine venită. Una dintre lecţiile pe care trebuie să le învăţăm cu toţii este că votul este esenţa democraţiei şi atâta timp cât oamenii au posibilitatea să îşi aleagă direct reprezentanţii trebuie să facem şi noi acelaşi lucru. Până acum, dacă primarul era ales prin vot uninominal, preşedintele de CJ era ales ca urmare a votului consilierilor judeţeni. Mă bucur că Guvernul a adoptat această măsură, să aducem cetăţeanul aproape de actul decizional. Una dintre cele mai importante şi reprezentative funcţii la nivelul judeţului trebuie să fie aleasa direct, uninominal, prin vot secret de toţi cetăţenii”, a spus Daniel Suciu.

Reacţii de la Tulcea despre „uninominalul” pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean

Horia Teodorescu, PSD: Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea este, din anul 2012, Horia Teodorescu. Ales în urmă cu şapte ani tot uninominal, aşa cum propune Guvernul pentru alegerile locale din 2020, preşedintele CJ Tulcea şi al organizaţiei judeţene PSD a trecut prin două tipuri de alegeri care l-au propulsat în fruntea judeţului Tulcea.

„Am fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea atât uninominal cât şi prin votul consilierilor. Diferenţa este că prin votul cetăţenilor, direct prin voturile lor, nu poţi face jocuri politice, aşa cum din păcate se întâmplă în politica românească. Prin aceste jocuri politice ajung partide cu unul sau doi aleşi locali, că vorbim de Consiliul Judeţean sau cel mai mic Consiliu local, să fie reprezentate la vârf în administraţie”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, judeţ care a avut din 2004 până în 2008 un astfel de preşedinte de consiliu.

Ştefan Ilie, PNL: Preşedintele organizaţiei judeţene PNL, Ilie Ştefan, nu este foarte încântat de modificarea făcută de Guvern. Ba dimpotrivă. Reacţia sa „la cald” a fost aseara aceasta: „Decizie arbitrară, realizată tot prin ordonanță de urgență. Nu era o urgență! PSD putea acum să încerce să se reabiliteze în ochii românilor legiferând votul în două tururi pentru primari sau anulând pensiile speciale! Președintele consiliului județean nu este o autoritate publică ci un reprezentant al acesteia. Autoritățile publice locale din România sunt primarii, consiliile locale și consiliile județene. Președintele este ales dintre membrii consiliului județean, reprezentând rezultatul alegerii interne a autorității locale a județului.
De ce PSD nu ia un model european eficient, ca exemplu, unde consilierii județeni sunt aleși dintr e primarii și consilierii locali în funcție, în așa fel încât fiecare colțișor din județ să fie reprezentat?” a declarat preşedintele organizaţiei judeţene PNL, Ilie Ştefan.

Octavian Popa, ALDE: Preşedintele interimar al organizaţiei judeţene ALDE, Octavian Popa, nu este nici el foarte încântat de această modificare a legii electorale, însă recunoaşte că a susţinut-o. „ALDE, trebuie să recunoaştem, are numai de pierdut prin această modificare, însă ea este una firească. E o formulă democratică şi nu alegeri la masa verde, cum se spune. Dacă e să facem un apel la memorie, legea privind alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene indirect prin votul consilierilor judeţeni a fost adoptată în momentul când PSD plus PNL erau la putere. Acum cei de la PNL sunt împotrivă pentru că nici pe ei nu îi mai avantajează” a declarat preşedintele interimar al organizaţiei judeţene ALDE, Octavian Popa.

Ştefana Zibileanu, Pro România: Preşedintele filialei judeţene Tulcea, Pro România, Ştefana Zibileanu, susţine că este o măsură bună cea adoptată de Guvern şi că ar trebui extinsă şi altor categorii de aleşi. „E corect ca preşedintele de Consiliu Judeţean, primul om din acel judeţ, să fie ales uninominal prin votul cetățenilor. Aşa se întâmplă în orice comunitate, mai mică sau mai mare prin alegerea primarului. Ce ar însemna ca primarul să fie ales indirect prin vot al consilierilor? Ba chiar ar trebui extinsă această modificare, este părerea mea, nu cea oficială a partidului, ca şi parlamentarul şi europarlamentarul să fie aleşi la fel, tot uninominal prin vot direct”, a declarat preşedintele filialei judeţene Tulcea, Pro România, Ştefana Zibileanu.

Victor Tarhon, PMP: Preşedintele organizaţiei judeţene PMP Tulcea, Victor Tarhon, este cel care, într-un fel sau altul, a avut de pierdut în 2012 funcţia de preşedinte al CJ tocmai din cauza acestui vot direct uninominal. Cu toate acestea consideră că este cea mai corectă formulă electorală şi asta pentru că: „Funcția de Președinte al CJ, este echivalentă, ca şi atribuții şi păstrând proporțiile, cu funcția de Primar. Din acest motiv nu am înțeles niciodată de ce, instituțional vorbind, s-au făcut şi adoptat (prin acte normative) discriminări, în privinţa modului de alegere şi accedere în aceste funcții între primari şi preşedinţii de consilii judeţene. Adică să fie clar pentru tot votantul: un Președinte de CJ în exercitarea atribuțiilor funcției coordonează şi conduce o unitate administrativ teritorială  numită JUDEŢ, iar un Primar, în exercitarea atributiiilor funcției conduce o unitate administrativ teritorială, care poate avea rangul de municipiul reședința de județ, municipiul, oraş sau comună! Prin urmare şi unul şi altul ar trebui aleşi de cei pe care urmează “să servească”, prin atribuțiile funcţiei. Așadar ambele funcții, în opinia mea, este corect să fie alese prin aceeași procedură a votului direct!”, a declarat preşedintele organizaţiei judeţene PMP Tulcea, Victor Tarhon.

Din păcate liderii judeţeni tulceni ai USR Tulcea, Elena Uram, şi ai Plus Tulcea, Iulian Dan, nu au definit până la acest moment un punct de vedere cu privire la această modificare a legii electorale. Le aşteptăm punctul de vedere, atunci când îl vor avea.!

 

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.