Partida Romilor ”Pro-Europa” Tulcea în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Tulcea a derulat campania educațională ”S.O.S. – Copiii rromi”, ce a avut drept scop informare și consilierea elevilor rromi de clasa a VIII-a pentru admitrea la licee și școli profesionale iar pentru elevii de clasa a XII-a pentru facultăți.

În cadrul acestei campanii au fost informați și consiliați peste 200 de elevi rromi. La ședința publică, desfăşurată în sala de festivităţi a Palatului Copiilor Tulcea, au participat 24 de elevi romi care au fost admiși pe locurile alocate acestor în liceele din județul nostru.

Cei mai mulți au optat pentru Liceul Teoretic ”Ion Creangă” Tulcea (8 elevi), însă au fost şi elevi care au optat pentru Colegiul Dobrogean ”Spiru Haret” Tulcea sau Liceul Tehnologic ”Brad Segal” Tulcea. De asemnea au fost elevi rromi care au preferat să fie admiși la Școala Profesională ”Danubius” specializarea estetica și igiena corpului omenesc (coafură).

„Noutatea acestui an a fost faptul că mulți elevi au dorit să acceseze locuri în liceele vocaționale din Tulcea. Pentru aceste locuri elevii au susținut probele vocaţionale pe care le-au luat cu note mari iar în acest sens au fost admiși la specializarea învățători educatori, sportivi, arta actorului și educație plastică –  design, respectiv 6 elevi. Numărul elevilor romi a crescut față de anul 2017 iar acest lucru ne încântă că mulți elevi au înțeles faptul că aceste locuri sunt pentru cei care își asumă identitatea romă. Unii dintre ei aveau medii destul de mari pentru a fi repartizați la liceul dorit dar au vrut în mod special să fie admiși pe locurile adresate lor, locuri suplimentare de altfel. Se pare că munca noastră în campania educațională nu a fost în zadar și sperăm ca în anul viitor cât mai mulți părinți și copii să își asume identitatea romă și să ocupe aceste locuri.”, a declarat Nina Iosif, preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Tulcea.

„Inspectoratul Școlar a alocat peste 150 de locuri pentru rromi atât la licee câr și la școli profesionale. Pentru fiecare specializare au fost alocate câte două locuri pentru rromi. Este importantat de știut elevii rromi nu ocupă locurile celorlalți elevi. O clasa este formată din 28  de elevi maxim, elevii romi ocupând locurile 29 și 30, așa că nu afectează cu nimic efectivul de clase. Scopul acestor locuri speciale este de a crește nivelul absolvenților romi la liceu și facultăți” a declarat la rândul său Gabriel Stoica, inspector şcolar pentru minorităţi.

O elevă din Hamcearca a avut media de admitere aproape 8

Maria Grigore de la Şcoala Hamcearca a avut media de admitere 7,96 şi ar fi putut fi admisă fără probleme la liceul pentru care a optat, respectiv Liceul Teoretic ”Ion Creangă”. Şi-a asumat identitatea romă şi astfel a ocupat un loc suplimentar făcând astfel loc în clasă unui alt elev care poate că nu ar fi fost admis altfel. Pentru şcoala din Hamcearca, Maria este un exemplu de elev conştiincios chiar dacă provine dintr-o familie monoparentală şi fără prea multe posibilităţi financiare.

„An de an am incercat să le dam copiilor noștri, chiar și după ce nu au mai fost elevii scolii noastre, un imbold pe noul drum pe care-l vor urma. Oportunitatea dată de apartenență la etnia romă, a permis ca și anul acesta, de exemplu, o absolventă a școlii noastre să poată alege un loc special la orice liceu din Tulcea mai ales că a avut cea mai mare medie din rândul elevilor de etnie romă din judeţul Tulcea. A ales un loc la Liceul Teoretic Ion Creangă Tulcea la specializarea educator-învățători şi ca profesor bucur cu atât mai mult pentru Maria, care este un copil deosebit si care știu că va face față cu brio la acest liceu. Avem speranța că astfel, peste ani, se va reînnoi corpul profesoral al școlii.”, a declarat Sica Mihail, directorul Şcolii Hamcearca.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.