A fost modificată Legea 161/2003, cea care reglementează exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice, prevenirea și sancționarea corupției.

Textul de modificare a fost publicat în Monitorul Oficial. Principalele modificări se referă la regimul incompatibilităților aleșilor locali. De acum încolo, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene vor putea face parte din consiliile de administrație ale unităților de învățământ (școli de stat sau confesionale) sau de sănătate (spitale publice), precum și din adunările generale ale acționarilor la societăți comerciale cu activitate reglementată de Legea 31/1990. De asemenea, aceștia vor putea fi reprezentanți ai unității administrativ-teritoriale în AGA societăților de interes local sau de interes național.
A fost eliminată incompatibilitatea consilierilor  locali și județeni cu funcția de viceprimar, precum și cu calitatea de membru în adunarea generală a acționarilor sau în consiliile de administrație ale societăților de interes local/județean, ale școlilor/spitalelor. Aceștia însă nu vor fi retribuiți pentru participarea în aceste organisme.

În acest mod, s-a lămurit și contradicția între cele două legi care permiteau/nu permiteau concomitent primarilor și viceprimarilor să facă parte din consiliile de administrație ale școlilor, situație confuză care a generat foarte multe procese cu Agenția Națională de Integritate.
(foto: arhivă Sala M. Kogălniceanu)

 

Join the Conversation

1 Comments

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.