În această dimineaţă, în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag (Poligonul militar de la Enisala – Sălcioara) s-a dat startul exerciţiului „Mărăşeşti 19”, o secvenţă din „multitask”-ul Saber Guardian 2019 (SG19), un exercițiu multinațional condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) și Statul Major al Forțelor Terestre al Armatei României, care se desfăşoară din 3 iunie 2019 pe teritoriile Bulgariei, României și Ungariei.

Aproximativ 8.000 de militari din șase țări (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, România, Ungaria și Statele Unite ale Americii) participă la Saber Guardian 2019 ce are ca principal obiectiv evidențierea coeziunii, unității și solidarității statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în timp scurt, oriunde în Europa.

Important de subliniat este că pentru eficientizarea activităților de instruire în context internațional, SG19 a fost conexat cu o serie de alte exerciții naționale si multinaționale, numărul total de militari participanți ridicându-se, astfel, la aproximativ 13.500 de militari din 14 țări aliate și partenere (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Ucraina, și SUA). Cei mai mulţi dintre militari şi anume 7.600 vor reprezenta Armata României!

„Mărăşeşti 19”, la Poligonul Babadag

Conexat Saber Guardian 19, în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag, a avut loc azi, începând cu ora 10.00, desfăşurarea de lupte din cadrul exerciţiului „Mărăşeşti 19”, unul la care au participat doar militari români de la Brigada 9 Mecanizată “Mărășești” Constanţa, Regimentul 307 Infanterie Marină Babadag şi Brigada Forţe Speciale de la Târgu Mureş. La eveniment a fost invitat şi a luat parte prefectul judeţului Tulcea, Lucian Furdui, alături de şefii unor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Primul episod al exerciţiului a fost unul în premieră ce a implicat şi militari de operaţiuni speciale. Astfel, Cercetașii Brigăzii 9 Mecanizată “Mărășești” în comun de militarii din cadrul Batalionului 52 Operații Speciale au executat o misiune de atac aerian cu elicopterul IAR 330 de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

După spectaculosul exerciţiu cu coborârea în rapel a militarilor din elicopter şi ofensiva asupra unei baze a inamicului, au intrat în acţiune tunurile şi tancurile pentru o operaţiune ofensivă în două secvenţe. „Scenariul exerciţiului a vizat antrenarea forţelor în desfăşurarea operaţiunilor ofensive cu participarea directă a peste 300 de militari  Ce este important de subliniat este că astfel de exerciţii validează un ciclu de instrucţie. Este important pentru noi să ştim că militarii sunt bine pregătiţi să acţioneze în condiţii de război, în orice moment şi în orice loc” a declarat colonelul Florin Marian Barbu, comandantul Brigăzii 9 Mecanizate “Mărășești” Constanţa.

Scurt istoric Saber Guardian

Exercițiul Saber Guardian se organizează anual începând cu 2013, fiind găzduit, până în prezent, prin rotație, de Bulgaria, România și Ucraina. Începând cu anul 2017, Saber Guardian a devenit un exercițiu bienal. SG19 este inclus în Programul exercițiilor întrunite ale Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creșterii interoperabilității la nivel întrunit și multinațional cu forțele națiunilor aliate și partenere.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.