De mai bine de o lună de zile, mai precis de la sfârşitul lunii aprilie, prin Legea Nr. 73/2019 din 25 aprilie 2019 s-a modificat şi completat art. 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii ce permite ca un medic de familie să poată deschide până la două puncte de lucru, indiferent de distanță, dacă poate asigura un program de lucru de 10 ore, în cadrul celor 35 de ore/săptămână sau peste cele 35 ore.
„Cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru în altă unitate administrativ-teritorială, unde nu funcţionează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă solicitantul asigură un program fracţionat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază.
În cazul în care sunt mai multe solicitări, prioritate are medicul cu cel mai mic număr de pacienţi pe listă. Sperăm ca o dată cu intrarea în vigoare, aceste modificări să vină în sprijinul asiguraților noștri, iar localitățile fără medici de familie, să devină atractive pentru aceștia.” declara, luna trecută, preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Tulcea, ec. Eugenia Vasile.
Din păcate, aceste modificări legislative, benefice atât medicilor de familie cât mai ales asiguraţilor, nu au fost prea bine popularizate în rândul comunităţilor cu deficit de medici aşa că, la iniţiativa Instituţiei Prefectului şi Casei de Asigurări de Sănătate, cu sprijinul Colegiului Medicilor, Direcţiei de Sănătate Publică şi mai ales Asociaţiei Comunelor din România, filiala Tulcea s-a organizat azi la Sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Judeţean Tulcea o masă rotundă cu reprezentanţii autorităţilor publice locale şi medici de familie.
Primarii din Casimcea, Ceatalchioi, Crişan, Maliuc, Ostrov, Pardina, Peceneaga, Sfântu Gheorghe, Stejaru, Văcăreni şi Valea Teilor au fost invitaţi la această întâlnire cu medicii de familie din judeţul nostru interesaţi să îşi deschidă puncte secundare şi în alte localităţi. Au răspuns invitaţiei aproape 30 de medici de familie, o dovadă că din totalul celor 93 aflaţi în contract cu Casa de Sănătate Tulcea doar o treime dintre ei mai pot lucra suplimentar. Şi asta pentru că Tulcea are un deficit de medici nu doar în Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea ci şi în rândul medicilor de familie.
În ceea ce priveşte deficitul de medici, potrivit ultimei actualizări a bazei de date, la nivelul județului Tulcea în următoarele unități administrativ-teritoriale (comune) nu există cabinet medical în specialitatea medicină de familie:
Casimcea, o comună cu 2971 locuitori, Ceatalchioi – 731, Crişan – 1200, Maliuc – 935, Ostrov – 2062, Pardina – 595, Peceneaga – 1751, Sfântu Gheorghe – 820, Stejaru – 1583, Văcăreni – 2206 şi Valea Teilor – 1513. Desigur, la nivelul judeţului mai sunt şi alte unităţi administrativ teritoriale printre care chiar şi municipiul Tulcea cu un număr insuficient de medici de familie, dar în care situaţia nu este la fel de gravă ca în cele de mai sus menţionate.
„În vederea înființării unor puncte de lucru de către cabinete medicale de medicină de familie din alte localități, aflate în contact cu noi, considerăm că este necesar ca și autorităţile locale din unităţile administrativ teritoriale deficitare să vină în întâmpinarea medicilor, titulari de cabinete din alte localități, în sensul acoperirii unor cheltuieli aferente transportului medicului sau funcționării cabinetului medical. Potrivit art. 74 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile administrației publice locale pot acorda facilități și stimulente aferente instalării unui medic, înființării și funcționării cabinetului de medicină de familie, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.” a anunţat asistenţa prezentă la întâlnire, în special primarii, ec. Eugenia Vasile, preşedintele director general al Casei de Sănătate Tulcea.
Fiind mai degrabă o bursă a ofertelor pentru medici făcută de primării, unii dintre primari fiind chiar foarte generoşi cu medicii de familie prezenţi, o parte dintre problemele de la începutul şedinţei s-au rezolvat. Unele chiar înainte de şedinţă.
Astfel, la Casimcea problema medicului de familie s-a rezolvat înainte de începerea şedinţei, la Ceatalchioi şi Crişan sunt slabe şanse ca vreun medic de familie să îşi deschidă cabinet motivat de faptul că marea majoritate a locuitorilor sunt asiguraţi la medici din alte localităţi, la Maliuc oferta celor trei cabinete medicale modern echipate a provocat interesul mai multor medici, la Ostrov mai sunt unele detalii organizatorice de pus la punct, la Pardina se aşteaptă obţinerea autorizaţiei sanitare după renovarea cabinetului medical, la Peceneaga au fost mai multe discuţii, unele chiar avansate, dar fără finalizare, la Sfântu Gheorghe se aşteaptă parteneriatul cu un medic de familie din Sulina, la Stejaru problema s-a rezolvat deja iar perspectivele sunt bune chiar şi pentru deschiderea unei clinici, iar la Văcăreni şi Valea Teilor se aşteaptă ca medicii care au asiguraţi din localitate dar cabinete în comune limitrofe să îşi deschidă, acum legal, punctele de lucru.