Ora de Sibiu
Spital 1.jpg

Președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, Victor Eșanu, reclamă slaba dotare cu mijloace de protecție a personalului medical. Degeaba se scoate armata pe străzi dacă medicii din linia întâi sunt trimiși la luptă împotriva coronavirusului fără arme, spune el.

Președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, Victor Eșanu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că a primit în 22 martie doar 5 măști de hârtie pe semnătură, acesta fiind tot echipamentul de protecție primit de la spitalul în care lucrează.

„Medicii sunt expuși fără să primească un echipament corespunzător și nu putem face față atâta vreme cât singurul echipament pe care ni-l pune la dispoziție conducerea instituției sunt niște măști de hârtie și acelea în număr limitat. Am primit în 22 martie 5 măști, pe semnătură, acesta fiind tot echipamentul de protecție primit. Nu se știe când vom primi altele. Problema este că noi stăm zilnic față în față cu pacienții și vorbim cu ei și nu avem de unde să știm dacă sunt infectați sau nu. Nu mi se pare corect să expui personalul medical pentru că dacă ne vom contamina împreună cu pacienții, situația va deveni gravă și nu va mai avea cine să acorde asistență populației, iar sistemul va intra în colaps. Degeaba scoatem armata pe străzi dacă medicii din linia întâi sunt trimiși la luptă împotriva coronavirusului fără arme”, a spus Eșanu.

El a precizat că o mască de protecție se poartă 3 ore, deoarece, care urmare a respirației, aceasta se umezește în interior și devine permeabilă pentru coronavirus și alte particule.

„În mod normal o mască trebuie schimbată la 3 ore, nu să primești 5 măști pe un anumit timp. Noi o purtăm toată ziua pentru că nu știm dacă vom primi și altele. Protecția este aproape zero. Eu m-am rugat de colegi medici de familie care mi-au dat o cutie de măști”, a mai spus președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

Victor Eșanu a reclamat și faptul că nu a fost testat pentru coronavirus și personalul medical din spitale, motivul fiind lipsa testelor.

„Situația reală este că nu avem teste și nu avem echipamente, ci doar promisiuni. Mi-e teamă că dacă vom începe o testare pe bune, în masă, așa cum recomandă OMS, vom vedea un tablou mult diferit de cel care este expus în mod oficial. Mi-e groază de acest lucru. Îngrijorarea noastră este că nu avem echipamente și teste suficiente pentru personalul medical”, a mai spus Victor Eșanu.

Medicul clujean lucrează la Ambulatorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.