Un număr de 490 de persoane din cele peste 31.000 testate în cadrul campaniei „HepC ALERT” au fost detectate cu infecţie cu virus hepatic C, conform rezultatelor prezentate joi în cadrul unei conferinţe.

Astfel, prevalenţa globală a infecţiei cu virus hepatic C în lotul testat a fost de 1,39% (490 pacienţi cu infecţie necunoscută, detectaţi pozitivi), cu variaţii geografice pe centre (centrele iniţiale): 1,26% – Bucureşti, 1,36% – Iaşi, 1,59% – Timişoara şi 2,11% – Cluj.

Totodată, prevalenţa a fost semnificativ mai mare la pacienţii din mediul rural (2,32% versus 1,15%) şi sexul feminin (1,47 versus 1,27).

Prevalenţa cea mai mare a pacienţilor pozitivi a fost observată în judeţele Maramureş (6,61%), Tulcea (4,76%), Arad (4,62%), Dâmboviţa (3,58%), Călăraşi (2,72%), Bacău (2,71%), Vrancea (2,68%), Vaslui (2,6%), Mehedinţi (2,59%), Neamţ (2,42%), Botoşani (2,41%), Giurgiu (2,32%), Constanţa (2,22%), Suceava (2,1%), informează Agerpres.

Prezenţa factorilor de risc reprezintă principalul determinant al prevalenţei: prezenţa persoanelor cu hepatita B,C, D în familie, profesia – lucrători în sănătate sau servicii publice cu risc de expunere, transfuzii de sânge sau produse de sânge înainte de 1992, avorturi înainte de 1990, multiple intervenţii chirurgicale, stomatologice şi spitalizări, hemodializa, injectarea intravenoasă de droguri, tatuaje/piercing, nerespectarea măsurilor elementare de igienă.

Programul „HepC ALERT” a avut ca obiective „microeliminarea” hepatitei C la nivel instituţional, în rândul pacienţilor cu risc crescut, care se adresează unităţilor medicale din România printr-un program articulat informare – testare – tratament, prevenirea progresiei bolii hepatice avansate cauzate de VHC – ciroza şi cancer hepatic şi a impactului economic al acestor complicaţii asupra sistemului de sănătate, prevenirea transmiterii infecţiei în rândul populaţiei sănătoase, actualizarea datelor epidemiologice privind prevalenţa hepatitei C în România.

Campania s-a desfăşurat în peste 20 de instituţii medicale din România în perioada 5 martie 2019 – 5 martie 2020.

Una dintre unităţile medicale în care s-a desfăşurat campania a fost Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila”.

În total, la nivelul Spitalului Militar Central s-au efectuat peste 1.500 de teste rapide cu diagnosticarea a 15 pacienţi de „novo” cu infecţie VHC, la care ulterior s-au făcut teste suplimentare de confirmare/viremie.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.