Încă un profesor și un elev din Tulcea au fost trimiși în judecată cu acuzația de a fi fraudat examenul de bacalaureat în anul 2014.
Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Tulcea au finalizat cercetările, iar cu câteva zile în urmă procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea a întocmit rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată a numiţilor G.A. şi S.M., la data săvârşirii faptelor, elev şi profesor în cadrul unui liceu din municipiul Tulcea, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită.
În fapt – se arată în comunicatul DGA – din probatoriul administrat în cauză s-a stabilit că în perioada mai – septembrie 2014, pe parcursul desfăşurării celor două sesiuni ale examenului de bacalaureat, profesorul inculpat, împreună cu alte cadre didactice, prin mijloace frauduloase, a supraevaluat lucrările la disciplinele de examen cu scopul promovării de către 4 candidaţi.
În acest sens, prin intermediul colegilor profesori, examinatorii au primit semne şi parole transmise de la şi către candidaţi pe care aceştia le-au inserat în conţinutul lucrărilor de concurs în scopul identificării cu uşurinţă la corectare.
Pentru acordarea notelor de promovare, profesorii corectori au procedat fie la supraevaluarea lucrărilor, fie la contrafacerea scrierii prin adăugarea unor cuvinte punctate în barem, ori prin rezolvarea în integralitate a subiectelor la disciplinele reale, intermediarii pretinzând sau primind, în schimb, pentru sine sau pentru profesorii corectori, sume de bani cuprinse între 400 şi 800 euro pentru fiecare disciplină. Printre elevii care au oferit mită în sensul menţionat se află şi elevul inculpat în prezenta cauză.
Referitor la celelalte persoane cercetate, parte execută pedepse privative de libertate sau cu suspendare ori au încheiat acorduri de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru faptele săvârşite, această cauză fiind disjunsă din dosarul instrumentat în cursul anului 2014 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea şi D.G.A. – S.J.A. Tulcea.
În prezentul dosar, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Tulcea au efectuat activităţile procedurale dispuse de către procurorul de caz, se mai arată în comunicat.

Reamintim că pentru infracțiunile comise la examenul de bacalaureat din acel an au fost judecați și condamnați deja mai mulți profesori, precum și inspectorul general școlar de la acel moment, Dumitru Damian.

 

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.