Prin efortul asociației de caritate „Din suflet la zâmbet”, copiii tulceni diagnosticaţi cu autism ar putea avea acces la o nouă metodă de recuperare: Terapia 3C.
Luni, 12 martie, orele 17,30, la Sala de Festivități a Bibliotecii Județene ”Panait Cerna” Tulcea, cei interesaţi – părinţi, psihologi, cadre didactice – se pot întâlni cu fondatorul acestei terapii, Paul-Constantin Cojocaru, specialist cu rezultate remarcabile în aplicarea acestei noi metode de recuperare psihomotorie a copiilor cu autism.
Marţi şi miercuri (13 – 14 martie), între orele 09,00-18,00, va avea loc evaluarea copiilor, fiind aşteptaţi cei peste 100 de micuţi care suferă de această tulburare de dezvoltare.
Această întâlnire este o speranţă pentru familiile copiilor diagnosticaţi, o şansă de a găsi noi soluţii de integrare şi recuperare a acestora. Scopul final al terapiei este dobândirea unor achiziţii cognitiv-comportamentale şi psihomotorii care să aducă persoanei cu autism un grad cât mai mare de autonomie în viaţa cotidiană.
Ce este Terapia 3C?
Despre beneficiile acestei noi metode de recuperare vorbește Paul-Constantin Cojocaru, inițiatorul terapiei prezentate și în cadrul conferinţelor internaționale de profil.
„Terapia 3C si-a primit numele de la cele trei concepte cheie pe care îşi bazează functionarea: conştientizarea, coordonarea şi concentrarea. Cele trei sunt interdependente. Ordinea în care apar ar fi teoretic cea de mai sus: de la conştientizare prin concentrare spre coordonare, dar în practică, sunt greu de distins una de alta, apărând de cele mai multe ori simultan.
Aspectul esenţial în cele trei este conştientizarea. La copiii autisti, conștientizarea – atât a propriului corp şi a mişcărilor sale, cât mai ales a contextului, a mediului, a ”celorlalţi” – este în permanenţă sufocată de avalanşa de informaţii senzoriale pe care creierul nu reuşeste să le proceseze în timp util. Aspectul strict practic este prin urmare acela că datorita senzorialităţii sale diferite, copilul autist nu se află în contact cu propriul corp, realizează greu mişcări voluntare şi orientate. Terapia urmăreste în primul rând să îi ofere copilului autist acest instrument minunat care este propriul său corp, să îl înveţe cum să îl utilizeze şi ce poate obţine cu ajutorul lui.
Tehnica este de a porni de la mişcări simple efectuate repetitiv, până când copilul le conștientizează şi le poate reproduce după propria voinţă.”
Prezentarea completă a conţinutului şi etapelor acestei noi terapii, informaţii şi răspunsuri la întrebări referitoare la această metodă inovativă se vor regăsi la întâlnirea de la Tulcea de luni, 12 martie, ora 17.30, Casa Cărţii.

Participarea la acest prim eveniment este gratuită pentru cei interesaţi, toate cheltuielile fiind suportate de asociaţia „Din suflet la zâmbet”, din donaţii. „Suntem, de această dată, aproape de suferinţa copiilor cu autism. Am reuşit să organizăm această întâlnire, să deschidem un nou drum plin de speranţă pentru ei şi familiile lor. Este o terapie nouă, cu rezultate, o şansă pentru copiii afectaţi cu această tulburare. Ne ajută în demersul nostru oameni inimoşi, care nu privesc nepăsători pe cei în nevoie şi întind o mână celor în nevoie. Tot din donaţii am reuşit, în toamna trecută, să achiziţionăm kit-uri pentru copiii diabetici, şi astfel chinul măsurării glicemiei a devenit mai suportabil pentru ei, copiii dulci, cum le spunem noi cu drag”, ne-a declarat Cristina Magdalena Ionescu, reprezentantul Asociației „Din suflet la zâmbet”.
Organizaţia s-a implicat activ şi în alte cauze – pachete pentru familii nevoiaşe, colectare de fonduri pentru copii aflaţi sub tratament oncologic. Pe termen lung, „Din suflet la zâmbet” ar vrea să construiască cu fonduri europene un centru de zi pentru persoane cu dizabilităţi, precum şi unul pentru femei abuzate.
„Ne plecăm capetele cu considerație în fața celor care empatizează cu cei mai puțin norocoși, în fața celor care au ales să-mi fie alături într-o luptă total inegală cu mentalități, cu neajunsuri, cu speranțe! Poate așa ne demonstram nouă înșine că putem să devenim o societate tolerantă, o societate care știe ce înseamnă compasiunea”, mai spune Cristina Magdalena Ionescu, reprezentanta uneia dintre cele mai active ong-uri sociale din Tulcea.
(L.P.)
(Foto: P. C. Cojocaru, Terapie 3C – Constanţa)

Join the Conversation

3 Comments

  1. Terapia nu e noua. Eu am mai fost la terapie 3 c , se intampla acum cativa ani. Am vazut ca toata lumea are o parere proasta despre d-na care organizeaza. Pacat ca aceasta terapie e buna, dar fara alte interese.

  2. Pe cine ajută mesajul dvs? Acum 5 ani anumiti copii au beneficiat de Terapia C dupa workshop ul de Tulcea. Ce anume este gresit in faptul că voi fi evaluati si alti copii? Ce anume va deranjează de fapt ?

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.