În pieptul unui băieţel bate de mai bine de doi ani o inimă nouă. Transplantul de cord a fost un succes la vremea respectivă, iar copilul trăieşte acum încă o minune.

Tot în Târgu Mureş, şi mama lui a primit un cord nou. Femeia de 29 de ani era de mai mulţi ani în evidenţa medicilor de la Institutul Inimii. Operaţia a fost un succes şi în cazul ei, la fel ca şi în cazul băiatului. Inima a venit din Baia Mare, pe calea aerului. A fost al treilea transplant de cord din acest an, scrie observatorul.

În urmă cu doi ani, Marieta Ţurlică era internată tot în Târgu Mureş. Numai că nu ea era pacientă pe atunci, ci fiul ei Denis, care, la fel ca şi ea, a primit o inimă nouă.

DR. HORAŢIU SUCIU, SPECIALIST CHIRURGIE CARDIOVASCULARĂ – Era la momentul respectiv un băieţel în vârstă de 10 ani şi nu face decât să arate că există o încărcătură genetică şi în determinarea acestor afecţiuni.

Ajunsă acum la 29 de ani, Marieta era în evidenţa medicilor cu o insuficienţă cardiacă, de aproximativ 10 ani. Şi cu o evoluţie severă în ultimii doi ani, care a culminat cu spitalizări repetate în ultimele luni.

DR. HORAŢIU SUCIU, SPECIALIST CHIRURGIE CARDIOVASCULARĂ – Era la capătul resurselor biologice şi sincer nu ştiu cât ar mai fi avut de trăit.

Cordul a venit de la Baia Mare, de la un bărbat de 32 de ani, care a suferit un traumatism cranio-cerebral acut, în urma unui accident casnic.

Prelevarea a decurs în condiţii foarte bune, fiind derulată de o echipă din cadrul Institutului Inimii din Târgu Mureş. Noua inimă a venit pe calea aerului într-un timp record, iar operaţia a decurs fără incidente.

Alături de echipa de la Târgu Mureş, în Spitalul din Baia Mare au mai fost alte două echipe de medici. Una de la Institutul Clinic Fundeni şi una de Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj.

Dacă inima pacientului aflat în moarte cerebrală a ajuns la Târgu Mureş şi a salvat-o pe tânăra mamă, ficatul pacientului a ajuns în Capitală, iar rinichii în Cluj. Patru oameni au acum speranţa unei vieţi mai bune. Începutul de an e un record în domeniul transplantului de inimă: 3 operaţii într-o lună, comparativ cu 6 în tot decursul anului trecut.

DR. HORAŢIU SUCIU, SPECIALIST CHIRURGIE CARDIOVASCULARĂ – Nu aş vrea să se creadă că s-au realizat mari îmbunătăţiri în finanţarea transplantului, nu. Pur şi simplu a fost o mobilizare importantă atât a Agenţiei de Transplant, atât în identificarea donatorilor, cât şi a noastră, deşi în acest moment finanţarea lasă foarte mult de dorit.

Medicii susţin că, potrivit procedurilor actuale, finanţarea pentru astfel de intervenţii nu este adecvată, iar din acest punct de vedere spitalul din Târgu Mureş iese în pierdere. „Nu se poate face performanţă cu mâinile goale”, a mai spus Horaţiu Suciu.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.