Săptămâna viitoare, reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române vor monta cuiburi artificiale, hrănitori şi panouri informative cu păsările din parcuri. Acţiunea are loc luni, 12 februarie, de la ora 14,00 în Parcul Ciuperca.
Proiectul „România Prin Aripi”, dezvoltat de Societatea Ornitologică Română (SOR), a ajuns la al treilea an consecutiv în care ajută păsările cântătoare să supravieţuiască iernilor grele.
Prin acest proiect sunt amplasate hrănitori pentru păsări, care sunt alimentate cu seminţe pe timp de iarnă, sunt amplasate cuiburi artificiale şi panouri informative în parcurile din cele mai mari oraşe. Până la această oră, pe listă sunt Bucureşti, Cluj Napoca, Bistriţa, Slănic Moldova, Sinaia, Craiova, Oradea, Baia Mare, Iaşi, Braşov, Buzău şi urmează Tulcea (12 feb.), Constanţa (13 feb.) şi Sibiu.
Conform comunicatului de presî al SOR, în urma câştigării unui grant la concursul „Ţara lui Andrei”, organizat de OMV Petrom, asociația poate să ajute tot mai multe păsări din România. Câştigarea concursului le dă posibilitatea să amplaseze câte două panouri, 15 cuiburi arificiale şi două hrănitori în localităţi unde nu există aşa ceva.
„Anul acesta, mottoul nostru este – Fără pâine! – ca un semnal de alarmă către oamenii care vor să ajute păsările să treacă de iarnă, dar greşesc şi le oferă pâine. Păsările au nevoie de nucă, de seminţe, de fructe, nu de alimente procesate. Pâinea le face rău, iar dacă e în cantităţi prea mari – mucegăieşte şi ajunge să fie consumată de şobolani. La seminţe însă, vin mai multe specii de păsări, de la vrăbii la piţigoi şi ciocănitori, dar şi…veveriţe”, a spus managerul proiectului, Valentin Marin.
„Lista de oraşe nu este aleatorie, reprezintă centre unde avem voluntari care să ne ajute să alimentăm aceste mici cantine pentru păsări. E mai greu în primele zile, până descoperă resursele de hrană, dar apoi chiar folosesc la maximum aceste hrănitori. Anul trecut, numai în Bucureşti, păsările au mâncat trei tone de seminţe de floarea soarelui”, a mai spus Valentin Marin.
Hrănitorile amplasate de SOR sunt curăţate şi alimentate de voluntari de toate vârstele. La Oradea, voluntarii sunt elevii de la şcoala gimnazială „Szacsvay Imre”, în timp ce în parcul Herăstrău din Bucureşti, o parte din hrănitori sunt deservite de septuagenarul Adrian Mitiş.
SOR îi încurajează pe români să hrănească păsările cântătoare, dar nu cu pâine. Majoritatea speciilor care vin la hrănitori sunt păsări insectivore. Au nevoie de hrană suplimentară pentru a trece peste sezonul geros, când pot pierde şi 33% din masa corporală într-o singură iarnă.
Cele mai bune alimente pentru păsări sunt miezul de nucă (piţigoi, ciocănitori), seminţele de floarea soarelui crude (piţigoi, vrăbii, cinteze, florinţi, scatii), fructele (mierle, sturzi). Piţigoii şi ciocănitorile nu refuză nici slănina de porc. O precizare importantă – alimentele trebuie să fie crude, nu prăjite, sărate sau afumate.
Prin acest proiect se încearcă oferirea un model pentru cei care doresc sa se implice în activitati de protecția păsărilor și a mediului. În SUA, peste 60% din case şi grădini au hrănitori de păsări, iar în Marea Britanie procentul trece de 80.

***

Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizaţie independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR, lucrează pentru a proteja păsările sălbatice şi habitatele lor în România de peste 25 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populaţiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate şi distruse de evoluţiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor şi a habitatelor din România şi, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generaţiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.
(Sursă foto: SOR)

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.