Cel mai mare Festival Internațional de Film despre Mediu și Oameni este în plină desfășurare la Tulcea.
Vineri, 22 iunie a.c., puteți vedea următoarele proiecții:
Teatrul Jean Bart, ora 19.30: Deschiderea oficială a festivalului.
Proiecție film Geneza 2.0 (r. Maxim Arbugaev, Christian Frei, Elveția/China/Rusia/Coreea de Sud/SUA, 2018), film premiat la Sundance 2018.
Synopsis: Pe îndepărtatele insule Siberiene Noi din Oceanul Arctic, vânătorii caută colți de mamuți. Este o efervescență în aer. Prețul aurului alb nu a fost niciodată așa ridicat. Dezghețarea permafrostului eliberează nu doar prețiosul fildeș. Vânătorii de colți găsesc o carcasă de mamut surprinzător de bine conservată. Aceste descoperiri acționează ca un magnet pentru cercetătorii geneticieni. Ei vor să readucă la viață mamuții lânoși dispăruți într-un mod demn de ”Jurassic Park”. Învierea unui mamut este prima manifestare a următoarei mari revoluții tehnologice. Omul devine Creator. Geneza 2.0. Un film despre secretele și misterele ascunse în natură și despre diferența fundamentală în ceea ce privește creația și rolul omului în acest proces.
PeliCamp (Lacul Ciuperca), ora 21.30: Era consecințelor (r. Jared P. Scott, SUA/Germania/Spania/Iordania, 2016).
Synopsis: Filmul investighează impactul schimbărilor climatice asupra lipsei resurselor, migrației și conflictului, din perspectiva securității naționale a Statelor Unite și a stabilității globale. Printr-o analiză minuțioasă a studiilor de caz, amirali, generali și veterani ne duc dincolo de titlurile media despre conflictul din Siria, Primăvara Arabă, creșterea numărului de grupuri extremiste și criza europeană a refugiaților – și expun modul în care schimbările climatice interactionează cu tensiuni sociale, provocând conflicte.
Indiferent dacă este vorba despre o vulnerabilitate pe termen lung sau de un șoc brusc, filmul analizează cum deficitul de apă și alimente, seceta, vremea extremă și creșterea nivelului mărilor funcționează ca ”acceleratori ai instabilității” și ”catalizatori pentru conflict” în zonele instabile ale lumii.
Piața Civică, ora 21.30: Lufărul (r. Mert Gökalp, Turcia/Portugalia/UK/Grecia/Croația, 2017).
Synopsis: Lüfer este numele local dat peștelui adult din specia Pomatomus saltatrix în Turcia, o specie simbolică în lupta împotriva pescuitului excesiv din strâmtoarea Bosforului și Marea Marmara. În curând, este posibil ca lufărul sa dispară complet din apele Turciei. Filmul spune povestea acestei specii.
(Sursă informații și foto: Pelicam oficial)

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.