Pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2017 cu 5,2-5,3%, a spus azi ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, care a confirmat informațiile făcute publice zilele trecute de Andreea Paul. 

Ministrul Dragoș Pîslaru a spus că pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2017, fiind vorba despre indexarea anuală prevăzută prin legea pensiilor.

pensii

Andreea Paul declarase, săptămâna trecută, că punctul de pensie va crește cu 5,2% în anul 2017, pe legea actuală „Pensiile se indexează anual pe baza legii 263/2010, adoptată în timpul guvernării Boc, cu 100% rata inflației (creșterea anuală medie a prețurilor) și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut pe economie. Anul acesta inflația este negativă (-0,6%) și legea precizează că în acest caz nu se ia în calcul la indexarea cu 100% a inflației. Creșterea reală a salariului mediu brut pe economie este de 10,4%, așadar, pensiile vor crește cu jumătate, adică cu 5,2% în anul 2017”, a explicat Andreea Paul, pe blogul său.

Recent, senatorii au adoptat tacit două proiecte legislative: unul care prevede majorarea până la 1.072 de lei a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2017 şi la peste 1.200 de lei de la 1 iulie 2017, iar cealaltă majorarea pensiilor celor care au lucrat în CAP-uri.

Prima propunere, iniţiată de mai mulţi parlamentari, în majoritate de la PSD, prevede că valoarea punctului de pensie să nu fie mai mică decât 40% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 ianuarie 2017, respectiv 45% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 iulie 2017.

Ambele proiecte vor merge la Camera Deputaţilor, care le va dezbate în calitate de for decizional.


sursa: Libertatea

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.