Ieri a fost marcat[ Ziua Mondială a Prematurității, o zi în care Salvați Copiii amintește de ce este atât de importantă cauza pentru care luptă de peste 5 ani. Peste 20.000 de bebeluși se nasc anual înainte de termen în România, prematuritatea și complicațiile acesteia reprezentând cauza principală a deceselor copiilor sub 5 ani, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății. La nivel global, aproximativ 15 milioane de copii sunt născuți prematur în fiecare an, iar acest număr este în creștere în aproape toate țările lumii.

Complicațiile prematurității sunt o cauză majoră de morbiditate și mortalitate perinatală și cu serioase consecințe pentru familiile afectate. În prezent însă, șansele de supraviețuire ale unui nou-născut prematur sunt mult mai mari decât în trecut, datorită progreselor realizate în secțiile de terapie intensivă a nou-născuților.

Astfel, în țara noastră, rata mortalității infantile a scăzut de la 10,6 la mia de copii născuți vii, în 2010, la o rată de 8 la mie, în 2015, schimbare pozitivă ce se datorează și eforturilor Organizației Salvați Copiii de a spijini maternitățile în asigurarea tratamentului medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur. Deși progresul este unul vizibil, această cifră plasează în continuare România pe primul loc în Uniunea Europeană, unde media în anul 2015 era de 4,5 la mie.

De aceea, Salvați Copiii continuă programul național de reducere a mortalității infantile început în 2010, prin dotarea cu echipamente medicale performante a maternităților din toată țara, cât și prin organizarea de programe educaționale pentru femeile din comunități defavorizate. Până acum, datorită investițiilor în valoare de 8.700.000 lei, 24.000 de nou-născuți au primit o șansă la viață, pentru că au primit asistență medicală adecvată. ‘Cercetările realizate de Salvați Copiii au scos la iveală faptul că echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România — 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii. Aceste aparate sunt esențiale în primele zile de viață ale copiilor născuți înainte de termen, motiv pentru care Salvați Copiii face în continuare eforturi pentru a dota corespunzător maternitățile din țara noastră, în așa fel încât toți prematurii să aibă șansa unui viitor mai bun’, afirmă Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

România are un deficit mare de paturi de terapie intensivă pentru nou născuți și de linii de gardă pentru neonatologie, așa cum a reieșit din cercetarea realizată în 2016 — ‘Analiza serviciilor medicale, personalului și dotărilor cu echipamente medicale în secțiile de nou născuți și obstetrică’. Conform analizei, liniile de gardă de AȚI și neonatologie sunt aproape inexistente în maternitățile de nivel I, iar numărul mediu de linii de gardă obstetrică-ginecologie este de doar 1,5. Chiar și în maternitățile de nivel III, numărul mediu de linii de gardă AȚI este de doar 1,5, iar echipamentul existent este insuficient sau foarte vechi în multe cazuri.

[box type=”info”]Salvați Copiii România a donat, pe 26 octombrie, secției de neonatologie din cadrul Spitalului Județean din Tulcea un incubator de transport, în valoare de 9.600 de euro, aparat care va ajuta copiii născuți prematur să supraviețuiască. „Suntem extrem de fericiți că reușim, cu ajutorul sponsorilor și al publicului larg, să dotăm un număr mare de maternități din România. Aparatura medicală performantă înseamnă mai multe șanse la viață pentru nou-născuții din Tulcea, mai ales în condițiile în care rata mortalității infantile în acest județ este una dintre cele mai ridicate din țară”, a precizat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.[/box]

În 2016, Salvați Copiii România a investit peste 490.000 de euro în dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți din Arad, Timișoara, Pitești, Brașov, București (Maternitatea Cantacuzino, Maternitatea Bucur, Maternitatea Pantelimon, Maternitatea Giulești, Spitalul Clinic CF2), Reșița, Oravița, Mangalia, Craiova, Focșani, Hațeg, Slobozia, Iași, Pașcani, Târgu Mureș, Roman, Târgu Neamț, Vaslui, Dorohoi, Călărași, Giurgiu, Tulcea și Teleorman, ridicând numărul maternităților sprijinite la 67. Aceste unități medicale vor primi incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilație sau alte echipamente performante necesare salvării vieților bebelușilor născuți prematur.

incubator-copii

Pe lângă eforturile de dotare cu echipamente de specialitate a cât mai multor maternități din țară, Salvați Copiii derulează din anul 2010 și acțiuni de informare și educare, precum și de suport nutrițional și sanitar, menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor. Până în prezent, aceste eforturi au atins 22.000 de beneficiari (copii cu vârste între 0-5 ani, gravide și mame tinere), din 31 de comunități rurale din județele Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.